Ari Wigelius

Blogi

YTK huijaa vastavalmistuneita mainoskampanjassaan

Facebookia selatessani vastaan tuli YTK:n mainos, joka on ilmeisesti kohdennettu vastavalmistuneiden vanhemmille, että nämä ottaisivat nuorelle vakuutuksen työttömyyden varalta. Mainoksessa luvataan nuorelle antaa työttömyysturva maksua vastaan. Maksamalla heti vuosimaksun, luvataan nuorelle vastavalmistuneelle lahjaksi työttömyyden ajalta turvaa.

YTK

Ohessa mainoksesta kappale, joka herättää minussa monia vihaisia tunteita.

”Kun olet Yleinen työttömyyskassa YTK:n jäsen ensimmäisestä työsuhteestasi asti, kerrytät oikeuttasi saada työtulojesi mukaista ansiosidonnaista myös silloin, kun et saa töitä. Yhtäjaksoisia työuria ei välttämättä ole monelle luvassa, eivätkä kaikki edes taida sellaisia haluta. Mutta jokainen hetki, jolloin teet töitä, kannattaa hyödyntää tulevaisuuden työttömyyden varalta.”

Miten mainoksen lauseen perusteella nuori kerryttää ansiosidonnaista työttömänä? Vastaus: Ei mitenkään. Mikä on ansiosidonnaisen suuruus nuorella vastavalmistuneella? Muutamien kuukausien työuralla ei suurta työttömyysturvaa saa. Aivan törkeää sumutusta, selkeästi yritetään hyötyä nuorien tietämättömyydestä. Ammattiliitot sentään puolustavat nuoria työttömiä ja tekevät kaikkensa, että heille syntyisi uusia työpaikkoja, mutta sitten tulee tällainen organisaatio viemään kaiken pohjan pitkältä työtä.

Eikö sillä ole mitään merkitystä, että nuori työntekijä oppisi myös oikeuksista ja velvollisuuksistaan? Mihin numeroon voi YTK:lle soittaa vaikkapa työehtosopimukseen liittyvästä asiasta? Näihin kysymyksiin törmään lukiessani mainoksen kommentteja. Vastauksia ei kuulu, koska ne eivät olisi kaunista luettavaa. YTK haluaa viedä nuorilta mahdollisuuden saada tukea vaikeissa tilanteissa, koska he turvaavat nuoren vain työttömyyden varalta. Mutta samalla he antavat sellaisen käsityksen, että he turvaisivat paljon enemmänkin. Miten YTK esimerkiksi kehittää työmarkkinoita ja luo uusia työpaikkoja?

Nuori, älä mene kauniiden mainospuheiden lankaa, koska väärät valinnat tulevat kalliiksi. Hetkellinen säästö maksun suhteen voi tulla kalliiksi, kun joudut ongelmiin työpaikallasi. Siksi ammattiliitot ovat olemassa, ne haluavat turvata tulevaisuutesi.

join-union-fi
Ari Wigelius
Tampere

Huomio!

28.5.2014 YTK vaihtoi kuvansa ja sen mukana olevat kommentit, joten yllä oleva kuvalinkki ei enää toimi itse mainokseen sivuille. (Linkki poistettu)

Moi Ari! Kiitos aktiivisesta kommentoinnista, muutimme hieman tekstiä, koska siitä saattoi aiemmin tehdä harhaanjohtavia tulkintoja. Nyt kuitenkin linkittämäsi tekstit eivät enää ohjaa uuteen korjattuun lahjakorttiin, pahoittelut tästä. – YTK – Vakuuttava työttömyyskassa

He siis poistivat kuvan ja sen mukana kaikki kommentit sivuiltaan. Tälläistä median hallintaa siis. Esiin nostamamme kappaleen merkitys siis muuttui täysin. Olisiko kappale pysynyt samanlaisena, ellemme olisi nostaneet asiasta meteliä? Olisi pysynyt, koska ei näin suuri yritys tee tälläisiä virheitä vahingossa. Kiitos kaikille, jotka laitoitte myllyä pyörimään ja sanoitte ei tälle harhautusyritykselle.

Uuden mainoksen kuvalinkki on tässä: YTK uusi