Ari Wigelius

Blogi

YTK heikentämässä työntekijän asemaa työmarkkinoilla


Ammattiliittoaktiivina sain taas hämmästyä lukiessani Aamulehteä sunnuntaiaamuna. Sari Rautasen tekemä juttu työttömyyskassoista ”Kassan jäsenmaksussa voi säästää pitkän pennin” (AL 7.4.) oli tehty siitä näkökulmasta, että työttömyyskassat muka olisivat yksi varteenotettava vaihtoehto työntekijälle ammattiliiton jäsenyyden sijaan.

Elli Esimerkille tehtiin euromääräinen vertailu työttömyyskassamaksun suhteen. Oliko toimittajalla taka-ajatuksena saada lukijat miettimään ammattiliitosta eroamista ja pelkän työttömyyskassamaksun maksamista? Mitä etuja / palkankorotuksia työttömyyskassat ovat vaatineet työntekijöille? Eivät mitään. Milloin voimme lukea ammattiliitoista vastaavia vertailuja?

Ammattiyhdistysliikkeen sisällä ollaan raivoissaan Yleisen työttömyyskassan, eli YTK:n tapaisista yrityksistä heikentää työntekijöiden turvaa. Kokoomustaustaisen Juho Paloheimon perustama Loimaan kassa, eli nykyinen YTK perustettiin porvarien toimesta, koska he eivät halunneet puolisoidensa tai lapsiensa tukevan ”vastapuolen” järjestelmää, eli ammattiliittoja. Moniko Yleisen työttömyyskassan jäsen tietää, mikä on ollut taka-ajatuksena kassaa perustettaessa? Jos esimerkiksi työntekijälle jätetään palkat maksamatta, mikä on YTK:lla halu vaatia palkkasaatavia työnantajalta?

YTK on yksi pahimmista ideoista, joita porvarit ovat keksineet työntekijöiden aseman horjuttamiseksi työmarkkinoilla. YTK ei kuitenkaan tarjoa jäsenilleen edunvalvonta- tai oikeusapupalveluita, eikä neuvottele työehtosopimuksista tai vaikuta lainsäädäntöön. Nykyisin on mahdollista maksaa pientä maksua myös juridisesta avusta. Tosin näiden lakimiesten ammattitaidon voi kyseenalaistaa, onko heillä tietoa juuri sinun alasi työlaista? Ammattiliittojen omat lakimiehet ovat  pitkään pohtineet oman alansa lain yksityiskohtia, heidän ammattitaitonsa voidaan taata alalla kuin alalla. Ay-liike haluaa tasa-arvoa, koska samassa veneessä työnantajien kanssa kulkemalla pääsemme parhaaseen tulokseen.

Selvä vähemmistö on valinnut oman aseman heikentämisen, muut kuuluvat kunniakkaasti oman alansa ammattiliittoon.

Ammattiliittoon kuuluminen on monelle osoitus solidaarisuudesta yhteiskuntaa ja tulevia sukupolvia kohtaan, osataan nähdä tätä päivää pidemmälle. Ay-liike on ollut rakentamassa tätä sivistysyhteiskuntaa, ilman heidän tukeaan työntekijöillä olisi huonommat oltavat. Niissä maissa, missä ei ole vahvaa ay-liikettä, nähdään suurta eriarvoisuutta ja kuullaan hurjia juttuja työntekijöiden kurjista työoloista.

Raportteja lapsityövoimasta ja lähes orjamaisista työoloista kehitysmaissa olemme kaikki kuulleet. Kiitos ay-liikkeelle, ettei Suomessa tapahdu tälläistä. Mietin kuinka kauan enemmistö työpaikoilla haluaa katsella näitä YTK:n vapaamatkustajia?

Kärjistettynä: Mieti miltä tuntuisi, jos sodassa omista riveistä taistelijat ilmoittaisivat olevansa vastustajan puolella ja ovat vielä sen jälkeen pyytämässä parempia etuja teiltä?

Ari Wigelius
Tampere

Kirjoitus on julkaistu Aamulehdessä 10.3.2013
2013.4.10 -  Aamulehti - YTK heikentää työntekijän asemaa