Ari Wigelius

Blogi

Yhteistyöllä menestykseen


Aikojen ollessa ankarat, tarvitaan tiukkaa yhteistyötä. Kevään mittaan olemme kuitenkin saaneet kuulla kuinka Perussuomalaiset ovat arvostelleet hallitusta ja Keskustaa milloin mistäkin aiheesta. Onko tämä kaikki tarpeen aikoina, jolloin tarvittaisiin yhteen hiileen puhaltamista? Turhan usein kritiikkiä esitetään ilman omaa ehdotusta tai edes ajatusta miten asioiden pitäisi mennä. Toki hallituksen tekemissä päätöksissä on ollut korjaamisen varaa ja monia asioita oltaisiin voitu tehdä toisin. Esimerkiksi kehysriihessä tehty yhteisöveron lasku voi osoittautua syksyllä, työmarkkinavoimien neuvotellessa uusista sopimuksista, erittäin huonoksi ratkaisuksi työntekijöiden näkökulmasta. EK:lla kun ei ole tarvetta tehdä sopimuksia, tämä nähtiin jo kevään neuvotteluissa.

Työmarkkinoilla peli on koventunut yhä kireämmäksi, kun taloustilanne on muuttunut yhä huonompaan suuntaan. EK:n puheenjohtaja Jyri Häkämies ehdotti nuorille vuoden koeaikaa töihin. Pidennys vähentäisi erityisesti pk-yrittäjän riskiä. Pidempi aika kertoisi puolin ja toisin, kuuluvatko työpaikka ja sen tekijä yhteen, Häkämies kertoi lehdille 24.5. Turhan monelle nuorelle tämäkin ehdotus olisi parannus, kun miettii millaisia työsuhteita heillä on nykyään. Vuokratyöntekijöillä ja harjoittelijoilla kun ei ole koeaikaa sopimuksessaan, vain jatkuva epävarmuus työsuhteen jatkosta joka päivä. Eikö tosiaan 4kk koeaika työsopimukseen ole riittävä? Nuoren täytyy tänä päivänä kulkea kivinen tie, ennen kuin heistä tulee vakituisia työntekijöitä. Myös liian monelle vanhemmalle työntekijälle työn vakituisuus on vain unelmaa. Voitaisiinko yhteistyöllä työmarkkinoilla saavuttaa enemmän vakituisia työsopimuksia?

Myös Sosialidemokraattisella puolueella on nyt näytön paikka ja näyttää kansalaisille, miksi meidän ehdottamme ratkaisut ovat parhaita. Tehtyjen tekojen historia meillä on mitä mahtavin, mutta nyt pitää herätä ja lähteä kuuntelemaan toreille kansalaisilta suoraa palautetta kasvotusten. Muuttamaan linjaa pari piirua vasemmalle, kuten Rafael Paasio aikanaan totesi. Puolueenjohdossa tarvitsee ottaa myös työmarkkinajärjestöt enemmän mukaan päätöksen tekoon, nimittäin siellä se kannatus on aina ollut ja tulee olemaan. Mikäli nykyinen järjestöjen kehitys erisuuntiin jatkuu pidemmän aikaa, tulee se väistämättä näkymään puolueen kannatuksessa. Eikä pidä ihmetellä SDP:n ja SAK:n yhteistyötä, ovathan heidän tavoitteensa usein samoja.

Voin todeta, ettei hyvinvointiyhteiskunta tule voimaan hyvin, niin kauan kun jokaisesta asiasta ollaan eri mieltä ja media jatkaa riitojen revittelyjä otsikoissaan. Ei anneta ahneuden ja itsekkyyden tuhota meille arvokasta sivistysyhteiskuntaa, mihin on aina kuulunut yhdessä toimiminen. Vetoan teihin päättäjät, tulkaa toreille ja kahviloihin kuuntelemaan kansalaisia, niin ymmärrätte paremmin mihin suuntaan Suomen pitää mennä.

Ari Wigelius (sd)
varastotyöntekijä

Facebookissa voit kommentoida tästä