Ari Wigelius

Blogi

Viihtyisämmän Tammelan puolesta


Aihe on varsin ajankohtainen ja on herättänyt erilaisia tuntemuksia Tammelan asukkaissa. Itse tutustuessani aiheeseen enemmän huomasin, ettei Tammelassa asuvien ääntä kuunnella. Tiivistämissuunnitelmissa on toki ajateltu kasvavan kaupungin tarpeita; enemmän keskustaan asukkaita, ihmiset haluavat olla palveluita lähellä ja lisää työtä. Toki minun puolestani Tammelaan voidaan rakentaa kerrostaloja, mikäli asialle näyttävät vihreätä valoa niin kaupunki, asukkaat kuin rakennuttajatkin. Kaikkien kolmen osapuolen on oltava mukana, asukkaita ei saa jyrätä tai pakkokeinoin ottaa tontteja. Minulle Tampere ei edusta sellaista käytöskulttuuria, joka ei kuuntele asukkaiden mielipiteitä. Mikäli palveluja halutaan kehittää, niin eikö kerrostalojen katutasoja voisi entistä enemmän kehittää palveluille?

23.7.2012 kirjoitin blogin ”Luovia ratkaisuja arkipäivän ongelmiin”. Siinä pohdin voitaisiinko tässä tiivistämisrumbassa miettiä, mitä asukkaat oikeasti haluavat omaan asuinympäristöönsä. Itse asun Tammelassa, joten olen seurannut keskustelua Aamulehdessä tehtyihin ehdotuksiin. Kulmat täyteen kerrostaloja,  viherkansiyhteyttä Kauppiin ja kaiken huippuna (AL 22.7) esitettiin Naistenlahden kaupunginosaa nykyisen venesataman päälle. Toki ymmärrän tiivistämistarpeen, kasvava kaupunki tarvitsee lisää asuntoja. Mutta oikeasti, onko suunnitelmia kuultaessa kuunneltu tammelalaisten mielipiteitä? Mitä jos näiden kerrostalojen tilalle luotaisiin kansalaisten toisia olohuoneita? Missä aamuisin asukkaat voisivat kokoontua harrastamaan eri harrastuksiaan. Kesällä petankin heittoa ja samalla kentällä talvella curlingia. Aamulehden julkaistua blogini (2.8.), olen saanut positiivista palautetta ajattelustani. Esimerkiksi yhdyskuntalautakunnan vpj. Juhana Suoniemi (vihr.) vastineessaan (AL 5.8.) allekirjoitti pelkoni liiallisesta täydentämisrakentamisesta ja toivoi myös rakennuslakiin lievennystä parkkipaikkojen määrän vähentämiseksi rakennusta kohti. Tämä on juuri sitä ajattelua, mitä toivon kirjoituksen tuovan. Mietitään yhdessä ensin kaikki vaihtoehdot ja vasta sen jälkeen täydennetään kerrostaloilla Tammelaa, mikäli siihen on tarvetta. Nämä pienet puistot ja luovat suunnitelmat luovat mielestäni uutta hyvää Tammelan asukkaille.

 Emil Aaltosen puiston uudistukset ovat hyvä esimerkki hyvästä suunnasta. Aluetta suunnitellessa otettiin huomioon nykypäivän ongelmia, erityisteemana pidettiin esteettömyyttä, alueelle rakennettiin liikunta- ja näköesteisille sopivia leikkivälineitä. Kaikki puiston leikkivälineet sopivat kaikille lapsille ja alue aidattiin hienosti. Leikkivälineistä tuli murheitakin, kun monet kuulivat puistoksylofonin äänen liiankin usein, mutta lähtökohtana tätä ajattelemisen mallia pitää vaalia myös muuallakin kuin Tammelassa. Yksi ehdotus minulla olisi talvea varten puistoon avattavalle luistelukentälle, sitä pitäisi hyödyntää hyväntekeväisyydessä ja luoda tapahtumia kentälle. Esimerkiksi sinne voitaisiin rakentaa pieni koppi, jota voisi pitää hyväntekeväisyysjärjestöt. He voisivat vaikka vuokrata luistimia tai tarjoilla vaikka kuumaa mehua liikkujille. Kun luodaan tapahtumia, saadaan ihmiset ulos liikkumaan myös talvella.

Suunnitelmia tehtäessä on otettava huomioon, että rakentamisen jälkeen ei voida enää miettiä vaihtoehtoja. Nyt on sen aika miettiä luovempia ajatuksia tyhjille tiloille, sen jälkeen voidaan miettiä täydennysrakentamista. Mitä sinun mielestäsi Tammelassa pitäisi tehdä? Ota yhteyttä ja mietitään ratkaisuja. Nyt on aika vaikuttaa vaaleissa, koska nyt voit äänestää sen mukaan, miten ehdokkaat haluavat rakentaa sinun asuinympäristöäsi. Minun kantani on, että  jokainen näkökulma täytyy punnita tarkoin, eikä tontteja saa lunastaa pakkokeinoin omistajilta. Itse asun Tammelassa ymmärrän hyvin miksi alueen asukkaiden ääni on kielteinen tiivistämissuunnitelmille. Mielestäni Tammelaa ei pidä tiivistää, vaan kehittää.

Ari Wigelius

Kuntavaaliehdokas   SDP   Tampere