Ari Wigelius

Blogi

Vastine: Porvareiden vai vasemmiston Demokraatti-lehti?

Tämä kirjoitus on vastine keskiviikkona julkaistulle golfjutulle Demokraatissa, joka on Suomen Sosialidemokraattisen puolueen pää-äänenkannattaja. Lehti saa paljon tukea puolueelta ja lehden levikki on 11 743 kappaletta. Haluan herätellä toimitusta ja pohtimaan mistä näkökulmasta lukijat toivovat juttuja luettavan. Ilman kritiikkiä asiat eivät edisty.

Lehden kansikuvassa kansanedustaja Mika Kari puttaa kohti reikää. ”Koko kansan golf?”

Vastine:

Hämmästyin avatessani keskiviikkona (16.7.) Demokraatin, jonka etusivun tähtenä oli kansanedustaja Mika Kari punaisine housuineen. ”Koko kansan golf?” Minulle tulee myös Aamulehti, jonka vastapainona tilaan myös puolueeni pää-äänenkannattajaa Demokraattia, jonka odotan tuovan keskusteluun sen vasemman puolen tarinoista. Ilmeisesti tällä kertaa toimituksessa ei tätä visiota haluttu nähdä, vaan haluttiin ruokkia näkökulmaa, jonka perusteella työväentalot tulee siirtää golf-kenttien klubitaloille.

Sosialidemokraattiset arvot eivät ole kiinni varallisuudesta tai tuloista, olen täysin tätä mieltä, enkä halua kritisoida kenenkään harrastusta. Mutta minusta on kuitenkin aiheellista kritisoida näiden ajatuksien tuomista vasemmistolaisessa Demokraatissa. Petyin juttuun niin kovasti, että jaon aiheesta kommentin Kansan Lehden Facebook-ryhmään, missä asiasta syntyi kiivas keskustelu.

”Päivän Demokraatti pohtii onko golf-kenttä uusi työnväentalo? Minä taas kysyn olenko sosialidemokraattisen puolueen jäsenenä tilannut väärän lehden? Suomen talous on lamassa ja työttömiä on satojatuhansia ja joka päivä tulee lisää. Näinä aikoina meidän puolueen pää-äänenkannattaja tekee jutun kuinka rikkailla kansanedustajien on mukava golffata punaiset housut yllään kuin Björn Walhroos konsanaan. Oksettavaa! Ilmeisesti toimituksen olisi herättävä, kuinka lähellä koko lehden lopettaminen on, mikäli ensi keväänä eduskuntavaaleissa tulee roima tappio, koko lehti tulee lakkauttaa ja uudistaa uudenlaisena verkkoversiona.”

Onko siis tulevaisuudessa mahdollista lukea vasemmistolaista näkökulmaa Demokraatista? Koska Tampereella mediaa monopoliasemassa hallitseva Aamulehti kirjoittaa sen tarinan oikean puolen, toivoisin Demokraatilta tuoretta vasemman puolen näkökulmaa. Viimeisen vuoden aikana olen muutenkin pettynyt toimituksen linjanvetoihin puheenjohtajakisassa ja kuinka lehtien sivuilla on aina samat naamat. Eikö asioista voi kysyä tavallisilta ihmisiltä kaduilta? Missä on jutut golf-kenttien hoitajien vaikeuksista tulla toimeen palkallaan? Aivan, siinä missä kansanedustajalla on varaa maksaa kalliit maksut ja harrastaa golfia toimitusjohtajien kanssa, niin tavallisella duunarilla ei ole varaa maksuihin, puhumattakaan sitten työttömillä. Kärjistettynä: Vai onko niin, ettei kansanedustaja Mika Kari halua nähdä työttömiä, koska ei pysty kertomaan heille yhtään ainutta tekoa heidän hyväkseen?

Toivon tämän vastineen herättävän lehden toimituksen miettimään, mistä näkökulmasta lukijat haluavat lukea juttuja. On suunnanmuutoksen aika, vielä teillä on siihen mahdollisuus, mutta onko enää ensi kesänä? Se on meistä kaikista sosialidemokraateista kiinni. Minä toivon, ettei Demokraattia jouduta lopettamaan, koska sillä selvä tilaus nykypäivän oikeistolaisessa mediakentässä

Ari Wigelius
Tampere