Valtuustoaloite tupakoinnin kieltämiseksi Tampereen uimarannoilla

Tällä hetkellä Tampereen kaupungilla ei ole ohjeistusta tupakoinnin estämiseksi uimarannoilla. Pääkaupunkiseudun kunnissa on tällä hetkellä pohdittu kiellon asettamista kaikille uimarannoille.

Kyse on viihtyvyyden parantamisesta uimarannoilla. Suomen kesässä ei ole monia aurinkoisia päiviä, jolloin tamperelaiset voivat nauttia auringosta, jolloin ei kaipaa tupakan hajua pilaamaan tunnelmaa. Terveyden sekä kasvatuksellisesta näkökulmasta lapsien ei ole hyvä altistua tupakoijien tuomille haittatekijöille kesken hiekkaleikkien.

Kuva: Tampereen kaupunki

Terveyden kannalta tupakoinnin vaarallisuus on kaikista vaarallisinta itse polttajalle, joten autamme myös heitä pääsemään pahasta tavasta eroon tekemällä siitä mahdollisimman hankalaa. Tupakka sisältää monia ihmiselle vaarallisia myrkkyjä kuten mm. kadmiumia sekä arseenia.

Tupakantumpit muodostavat ongelman maahan heitettynä.  Ylen mukaan Suomessa kaupunkien rannoilla lähes 70 prosenttia roskista on tupakantumppeja. Maassa tupakantumpit levittävät jo tunnin kuluessa tuhansia vaarallisia kemikaaleja.

Tupakan filtteri valmistetaan selluloosa-asetaattista, sen hajoaminen voi viedä jopa 10 vuotta. Hajotessaan tumppi muodostaa mikromuoveja ja leviää tätä kautta vesistöihin tehokkaasti. Mikromuovi ei häviä ympäristöstä koskaan. Kalat voivat syödä tätä mikromuovia ja tätä kautta se kulkeutuu ihmisten ruokaan.

Linkkejä väittämiin:

Tupakantumppi on salakavala tappaja, joka ei häviä merestä koskaan – https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/06/08/tupakantumppi-on-salakavala-tappaja-joka-ei-havia-meresta-koskaan

Sipoon kunnan uimarantojen järjestyssäännöt – https://www.sipoo.fi/easydata/customers/sipoo/files/1_liikunta_2016/sipoon_kunnan_uimarantojen_jarjestyssaannat_1.5.2019.pdf

Tampereella 21.10.2019

Ari Wigelius (sd.)
Tampereen kaupunginvaltuutettu

Toivomusponsi 23.1.2020 Tampereen kaupunginvaltuustonkokouksessa

”Tampereen uimarannoille tuodaan selkeästi esiin suositus tupakoinnin välttämiseksi alueella. Kyltein sekä ohjesäännössä.  Uimarannoille tehdään sivummalle paikkoja, joilla voi polttaa ja sinne tehdään kaupungin toimesta turvalliset tuhkakupit.”

Toivomusponsi hyväksyttiin yksimielisesti

Kommentit

Jätä kommentti