Valtuustoaloite lyhyiden työsuhteiden tarjoamiseksi Tampereen kaupungilla

Vuoden alussa on astunut voimaan ns. aktiivimalli työttömille. Yhtenä mahdollisuutena on täyttää aktiivimallin velvollisuus tekemällä töitä 18 tunnin ajan 65 päivän aikana. Tämän suorituksen tehtyään työtön ei menetä työttömyyskorvauksestaan 4,65 prosenttia.

Työttömyysturvasta tehtävä leikkaus voi lisätä työttömien jäämistä työmarkkinoiden ulkopuolelle, jos työtön ei saavuta aktiivimallin ehtoja. Tämä lisää vaaraa syrjäytymisestä, joiden inhimilliset ja taloudelliset vaikutukset jäävät kaupungin hartioille.

Esimerkiksi helmikuun 2018 työttömyystilastojen mukaan Pirkanmaalla on työttömiä neljä kertaa enemmän kuin avoimia työpaikkoja. Tampereella työttömyystilastot ovat kärkipäätä Pirkanmaalla, joten aktiivimalli tulee aiheuttamaan monia ongelmia kaupunkimme työttömille.

Tampereen kaupunki voisi esimerkiksi tarjota 18 tuntia töitä 65 päivän aikana seuraavissa paikoissa: 

– Työttömän omaan ammattitaitoon liittyen

– Vanhusten ulkoiluttamiseen tai seuraksi

– Katujen puhtaanapitoon

– Nurmikon leikkaukseen

Työt tulee olla työehtosopimuksen mukaisia niin palkkauksen kuin työehtojen puolesta. Työt eivät saa korvata kaupungin normaaleja työsuhteita. 

Lyhyet työsuhteet voivat lisätä työttömien kykyä työllistyä itsenäisesti työmarkkinoille. Lyhyet työsuhteet tarjoavat myös mahdollisuuksia tutustua eri aloihin. 

Esitän, että Tampereen kaupunki lähtee selvittämään aktiivimallin edellyttämien ehtojen mukaisesti 18 tunnin 65 päivän aikana työtehtävien tarjoamista Tampereen työttömille. Selvityksessä olisi hyvä ottaa huomioon myös kaupungin yhtiöiden mukaan ottamista hankkeeseen. 

Tampereella 19.3.2018

Ari Wigelius sd.

kaupunginvaltuutettu

Kommentit

Jätä kommentti