Ari Wigelius

Blogi

Välitetään nuorista

 

Mediassa monet edustajat ottavat kantaa nuorten puolesta, esitetään erilaisia ratkaisuja ongelmaan. Yksi hyvä ratkaisu ongelmaan on nuorisotakuu. Tampereen Sosialidemokraatit julkaisivat viime viikolla tavoitteensa vaalikaudelle 2013-2016, missä kolmantena kohtana asetettiin tavoitteeksi nuorisotakuun toteuttaminen. Nuorille alle 25-vuotiaille järjestettävä työtä, koulutusta tai työharjoittelua kolmessa kuukaudessa. Miksi tämä on hyvä asia? Koska meillä ei yksinkertaisesti ole varaa jättää yhtään tulevaisuuden tekijää heitteille. Nuorisotakuu ei ole vain nuoria varten, vaan myös kuntia ja virkamiehiä varten. Heidän täytyy toteuttaa tämä takuu, joten vaaditaan tätä myös heiltä, eikä vain tyydytä juhlapuheisiin.

Kuulen usein eri puolueiden edustajilta faktaa ja numeroita, mutta mitä kuulen nuorilta? Nuoret itse puhuvat maailman kylmyydestä ja kuinka heistä ei välitetä yhtään. Onko Suomi muuttunut amerikkalaiseksi yhteiskunnaksi? Raha, maine ja kunnia ­– eikö meillä sivistysyhteiskunnassa ole muitakin arvoja? On. Mutta kysyykö media meiltä nuorilta asiasta? Ei. Aina kysytään samoilta tutuilta kasvoilta ja sitten ihmetellään, miksei tule uusia raikkaita ideoita. Pitäisikö meiltä tulevaisuuden tekijöiltä myös kysyä asiasta? Ehkä olemme päässeet tähän tilanteeseen sen takia, että vanhemmilla ikäluokilla on omat ongelmansa, eikä heillä ole täyttä ymmärrystä nuorten arjesta. Esimerkiksi kun kysytään mitä tukea nuoret tarvitsevat?  Sanotaan, että he tarvitsevat apua kaavakkeiden täytössä, tästä olen eri mieltä. Nuoret osaavat kyllä täyttää kaavakkeita ja hyödyntää internetin ihmeellisen maailman. Minusta nuoret tarvitsevat mahdollisuuden näyttää kykynsä aidosti. Ei pätkätyönä, harjoitteluna tai vuokratyönä. He tarvitsevat aidon mahdollisuuden vakituisena työntekijänä, mahdollisuuden näyttää kykynsä pidemmällä aikavälillä. Kaikki tietävät ettei kukaan ole seppä syntyessään, vaan jokainen meistä kyllä työn oppii, kunhan siihen annetaan mahdollisuus. Annetaan siis aito mahdollisuus nuorille, eikä vain tarjota kepin päästä porkkanaa.


Eikä kyse ole vain rahasta. Tilanne alkaa olla niin paha, että lähes meistä jokainen tuntee nuoren, joka voi pahoin. Toki nuoret tarvitsevat rahaakin, mutta ennen kaikkea he tarvitset tukea ja rakkautta. Vanhemmat sukupolvet voivat nyt tukea nuoria, me voimme yhdistää sukupolvet toisiinsa ja ruveta hoitamaan tätä ongelmaa tosissaan. Rakkautta voimme osoittaa ihan vain kuuntelemalla nuoria, yksinäisyys on ongelma myös nuorien keskuudessa. Nuorten oma vastuu? Me nuoret saamme nyt mahdollisuuden näyttää, että emme pelkää työtä, kun meille annetaan aito mahdollisuus työllistyä vakituisesti. Muistetaan myös kantaa vastuu ja näytetään mistä meidät on tehty.

Ari Wigelius

Yhteiskuntatakuu tarkoittaa työ- harjoittelu-, opiskelu-, työpaja- tai kuntoutuspaikan takaamista jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle sekä alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi joutumisesta. Asia koskettaa 110 000 nuorta, joilla on pelkkä perusopetuspohja. Laki astuu voimaan vuoden 2013 alusta ja valtio on varannut hankkeeseen rahoituksen.

Katso nuorisotakuu markkinointivideo:

Nuorisotakuu from Magneetto Media Oy on Vimeo.

Nuorisotakuu tukee sitä, että kaikilla nuorilla on työtä. Nämä ovat meidän yhteiset talkoot. Suomi tarvitsee meitä kaikkia, mutta ennen kaikkea teitä nuoria. – työministeri Lauri Ihalainen (sd)