Ari Wigelius

Blogi

Työttömät kaikkien riepoteltavissa

Näinä päivinä, kun uutisissa julkaistaan jatkuvasti uusista suurista irtisanomisista, nähdään mitä rajumpia ehdotuksia työttömille. YLE julkaisi (18.8.) Suomen olevan valmis useisiin rakenneuudistuksiin. Kyselyn perusteella 65% antoi tukensa ministeri Paula Risikon (kok.) esitykseen työttömien vastikkeelliseen työttömyysturvaan. Ehdotus kuulostaa alkuun hyvältä, mutta moni unohtaa työttömyysturvan olevan jo vastikkeellista. Puheet vastikkeellisesta sosiaaliturvasta ovat talouseliitin puhetta ja omiaan edistämään matalapalkka-alojen syntymistä. Miksi joku palkkaisi matalan osaamisen töihin enää työvoimaa, kun voivat saada TE-keskuksesta ilmaiseksi työvoimaa? Tällaiset esitykset vain lisäisivät nuorisotyöttömyyttä, kun tarkoitus on juuri päinvastoin nostaa heitä työmarkkinoille nuorisotakuulla ja muilla aktivoivilla toimilla.

Tilastokeskus julkisti (20.8.) työvoiman ulkopuolella olevan 64 000 työnhakijaa enemmän kuin edellisen vuoden heinäkuussa. Jatkuvat huonot uutiset työmarkkkinakentältä passivoivat työnhakijoita ja tätä kautta työvoiman ulkopuolelle jäävien työntekijöiden määrä kasvaa. Mitkä ovat valtion yhtiöiden toimet tällaisten uutisten aikana?  Tästä räikeimpänä esimerkkinä tuore Finnairin tapaus, missä yhtiö palkkaa espanjanlaisia vuokratyöntekijöitä 200 ja yhtiön toimitusjohtaja vielä kirkkain silmin sanoo käyttävänsä näitä työntekijöitä mahdollisten lakkojen aikana. Missä on valtion omistajaohjauksesta vastaavan ministeri Heidi Hautalan (vihr.) näytöt suomalaisten työntekijöiden puolustajana? Suomen valtion tulisi näyttää mallia Suomessa toimiville yrityksille vastuullisuudessa, ei näyttämällä esimerkkiä siitä kuinka työpaikat siirretään ulkomaille.

Työnantajat ovat tällä hetkellä tarttumassa kovin ottein suomalaiseen työhön. Muuten ei palkata, ellei saada julkiselta puolelta tukea palkkaamiseen. Yhteiskunnan varoja kaivataan milloin mihinkin hankkeeseen. Minusta kaikki tuet suuryrityksille tulisi lopettaa ja laittaa kaikki panostukset pk-yrityksiin. Pk-yrityksien kautta Suomella on mahdollisuus päästä kasvu-uralle, kun suuryritykset vain kiristävät kaikki mahdolliset tukijaiset ja sen jälkeen häipyvät kolmansiin maihin tuotteidensa kanssa. Pienessä yrityksessä jokainen työntekijä on tärkeä, johon panostetaan paljon voimavaroja.

Maassa olevaa ihmistä on helppo potkia, mutta rohkeat ja vastuulliset tarttuvat heitä hartioista ja nostavat ylös. Muutoin tämän päivän työttömät, ovat huomispäivän kodittomia, emmehän halua Suomesta amerikkalaista yhteiskuntaa, missä rikkaille taputetaan ja työttömät jätetään oman onnensa nojaan. Uskon meistä suomalaisista olevan enempäänkin, nyt on aika näyttää oma tasomme yhteiskuntana. Tartutaan sanoista tekoihin.

Ari Wigelius   (sd.)
työtön, Tampere