Ari Wigelius

Blogi

Työntekijä on palkkansa ansainnut myös Stockmannilla

Tampereen Stockmann on käyttänyt Hullujen Päivien aikaan jo vuosia talkootyöläisiä. Viime viikolla PAM tiedotti, ettei hyväksy talkootyövoiman käyttöä yrityksessä. Osa-aikaisille ei ole tarjottu lisätunteja, kun talkootyöläisiä on käytetty mieluimmin työvoimana. Stockmann vetoaa lakiin, mutta unohtaa samalla työelämän perussäännöt. Yhteiskunnan perussäännöt.

Miksi Stockmann käyttää talkootyövoimaa, eikä tarjoa Tampereen alueen tuhansille työttömille töitä? Varsinkin kun yritys on viime vuosina irtisanonut työväkeään. Osa-aikaisia on palkattu lisää, mikseivät he saa tehdä täysiä työpäiviä? Nämä kysymykset nousevat monella pintaan, kun puhutaan työmarkkinoiden perussäännöistä.

Työntekijät olivat pitkään arvostettuja yrityksessä ja työstä sai hyvän palkan. Ylimmän johdon keksiessä osa-aikatyön käytön yhtenä työntekijän alistamisen välineenä, enää ei välitetty työntekijän pärjäämisestä tai kuinka heidän perheensä voivat elää työstä saadulla palkalla. Vuokratyö, nollatuntisopimukset ja talkootyön käyttö ovat merkkejä yrityksen piittaamattomuudesta työntekijää kohtaa. Ei välitetä työntekijästä, vaan halutaan käyttää häntä maksimaalisestä hyväksi.

Stockmann pelaa omilla säännöillään, kun ylikalliiden tavaroiden myyminen ei ole onnistut taantuman aikaan, varsinkin kun verkkokaupoista tuotteet saa paljon halvemmalla. Stockmann on luonut vuosien aikana brändin, missä asiakas on suostunut maksamaan kalliimman hinnan tuotteesta, kun on saanut käydä kaupassa rauhassa ilman tavallisen duunarin hien hajua. Hyvätuloiset ovat siirtyneet ostamaan verkosta tuotteet halvemmalla ja saavat tehdä ostoksensa rauhassa. Etu hyvästä palvelusta on Stockmannin osalta menetetty.

Suomessa toimivat yritykset vaativat päivä päivältä työntekijöiltään enemmän, ollaan valmiita menemään äärimmäisyyksiin ja vaaditaan lisäjoustoja yhä uudelleen. Toivottavasti muut yritykset eivät seuraa Stockmannin esimerkkiä ja vaadi työntekijöitä tulemaan töihin talkoilla. Tähän tulisi ammattiliittojen ja työntekijöiden vastata: Nyt riittää!

Ari Wigelius
Tampere