Ari Wigelius

Blogi

Tunnustavatko Tampereen päättäjät lastemme oikeuden tasa-arvoiseen maailmaan?

Maanantaina 16.11. Tampereella kaupunginvaltuutetut päättävät lopullisesti kaupungin kannan moniin säästöpäätöksiin talousarvio ja -suunnitelmakokouksessaan. Kaupunkilaisia on erityisesti huolestuttanut päivähoitoon kohdistuvat säästöt, kun subjektiivisesta hoito-oikeudesta ollaan luopumassa ja lapsilukumäärää lisäämässä yhdellä hoitajaa kohden yli 3-vuotiaiden kohdalla.

Syksyn mittaan monia sosialidemokraattisen puolueen jäseniä on huolestuttanut puolueemme edustajien lipsuminen puolueen kannasta Tampereella, kun tiukkoja päätöksiä yhdessä koalition kanssa on ollut pakko valmistella. Onneksi paikallisesti puolueemme ylin päättävä elin Tampereen Sosialidemokraattinen kunnallisjärjestön edustajisto velvoitti puolueemme valtuutettuja pysymään puolueemme linjassa. Subjektiivisesta hoito-oikeudesta ei leikata, eikä lapsilukumäärää saa lisätä demarivaltuutettujen äänillä.

Kokoomuksen ja keskustan valtuutettujen asema on myös ymmärrettävästi tiukka, kun hallituksen päätökset pakottavat heitä epämieluisiin leikkauksiin. Perussuomalaisten edustajien kannoista kukaan ei osaa sanoa, koska heidän mielipiteensä vaihtuvat jatkuvasti, milloin he ovat köyhien asialla, milloin taas hallituksen talutusnuorassa. Paikallisesti hallituspuolueiden poliittiseksi ongelmaksi on muodostunut säästöjä haettaessa oppositiopuolueiden määräävä asema kaupunginvaltuustossa.


Tukea lapsiin kohdistuvista säästöpäätöksistä luopumiselle tulee yllättävältä taholta, kun yksi Suomen tunnetuimmista talousasiantuntijoista Sixten Korkman on tyrmistynyt lapsiin kohdistuvista leikkauspäätöksistä. Ongelmaksi hän mainitsee säästöpäätöksen kohdistumisen pienituloisiin ja maahanmuuttajien lapsiin, jotka usein juuri eniten tarvitsevat laadukasta varhaiskasvatusta. Korkman tähdentääkin, ettei säästöpäätöstä ole tehty lasten parasta ajattelen, vaan pitää päätöstä typeränä ja se tulee maksamaan yhteiskunnalle pitkällä aikavälillä paljon enemmän kuin luulemme.

Mikäli tamperelaiset valtuutetut pitävät oman puolueensa arvoista kiinni, niin tamperelaisilla lapsilla on myös jatkossa mahdollisuus kasvaa tasa-arvoisessa yhteiskunnassa. Lapsiemme tulevaisuudesta ei pidä leikata siipiä, vaan antaa heidän unelmiensa liitää. Uskon jokaisen valtuutetun ja kaupunkilaisen jakavan tämän ajatuksen.

 

Ari Wigelius
Sosialidemokraatti
Tampere