Tehdään yhdessä parempi joulu kaikille – Inna Rokosa ja Ari Wigelius

Kulunut vuosi on ollut haasteellinen meille kaikille koronakriisin muuttaessa arkemme täysin yllättäen. Yli 70-vuotiaita pyydettiin eristäytymään koteihinsa. Lapsiperheissä venyttiin äärimmilleen, kun työn ohessa täytyi kyetä leikittämään lasta tai auttamaan koulutehtävissä. Toisilla työpäivät vaihtuivat nopeasti lomautuksiin. Monen mieli on järkkynyt.

Joulun lähestyessä olemme joutuneet jälleen muuttamaan tapojamme. Viranomaiset ovat vedonneet, ettei joulun perinteisiä kokoontumisia järjestettäisi. Joulu on jo ennen koronakriisiä ollut monelle yksinäiselle ahdistava juhla, mutta viimeistään nyt meidän on löydettävä uusia tapoja olla läsnä toisillemme.

Voisimme lisätä yhteisöllistä jaksamista keväisten nalletempauksien tapaan esimerkiksi tekemällä ikkunoihin jouluisia tsemppausviestejä. Viestin tekeminen saattaa olla pieni juttu, mutta se voi ilahduttaa suuresti lapsia ja myös aikuisia pimeän keskellä.

Keväällä viranomaiset suosittelivat lapsiperheille kotihoitoa ja etäkoulua. Sekä päättäjinä että itsekin vanhempina olemme ajatelleet paljon niitä perheitä, joissa koronakriisi on lisännyt psyykkistä oireilua, eikä apua ole uskallettu tai osattu hakea tai sitä ei ole ollut riittävästi saatavilla. Toisaalta Jyväskylän yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan on paljon myös perheitä, jotka nauttivat lisääntyneestä yhdessäolosta kevään aikana.

Olemme kiittäneet muun muassa kasvatus-, sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia sekä heidän kanssa yhteistyössä toimivia ammattilaisia erinomaisesta venymisestä koronakriisin keskellä. Monet heistä kohtaavat työssään epäkohtia, jotka jäävät helposti piiloon. Toivomme, että nämä epäkohdat tuotaisiin esiin päättäjille, jotta pystyisimme vaikuttamaan niihin valtuustotyöskentelyssämme. Esimerkiksi ruokajonoihin valtuusto myönsi lisää rahaa, kun avuntarve kasvoi voimakkaasti.

Jokainen meistä voi tehdä myös itse paljon. Voimme olla yhteydessä muihin ihmisiin ja tehdä parhaamme siinä, ettei kukaan jäisi yksin. Voimme esimerkiksi tiputtaa joulukortteja naapureiden postiluukuista. Pienistä teoista voi olla suuresti iloa.

Omien toimiemme ohessa vetoamme myös muihin; nyt on aika osallistua esimerkiksi Hopen joululahjakeräykseen, mikäli se vain on itselle mahdollista. Nyt on aika osoittaa, että me välitämme.

Kuva Kirsikka Lyhteilä

Inna Rokosa (sd.)
Ari Wigelius (sd.)
Tampereen kaupunginvaltuutetut

Kommentit

Jätä kommentti