Tamperelaisten tulevaisuus on valoisa

Kehittyvä kaupunkimme on tällä hetkellä monien haasteiden edessä. Muualta Suomesta kaupunkiimme muuttaa ennätystahtiin uusia asukkaita, joille meidän tulee rakentaa palvelut ja toimivat liikenneverkostot. Muutokset ovat arjessamme nähtävissä ympäri Tampereen.

Viimeiset vuodet työttömyys on laskenut kovaa vauhtia, vaikka samalla kaupunkiimme on muuttanut myös työn perässä uusia työnhakijoita. Syyskuussa työttömyysprosentti oli laskenut Tampereella 10,3 prosenttiin. Laskua kahden vuoden takaisesta luvusta peräti 7,5 prosenttia, mistä voimme kiittää myös kaupunkimme työllisyyspalveluita, joiden työllisyyskokeiluiden vaikutukset ovat olleet kiistattomia.

Tiukat ajat ovat ajaneet päättäjät puntaroimaan monia säästöpäätöksiä, joista yksikään ei ole mieluisa. Puheissa tartumme usein helposti ymmärrettäviin pieniin yksityiskohtiin, kuten Nekalan kirjastoon tai Pispalan linjan 15 bussivuoroon. Nämä palvelut ovat yksittäisille ihmisille tärkeitä, kuten kuuluukin.

Päättäjien tulisi mielestäni puntaroida kokonaisuutta, koska säästöpäätökset voivat vääristä kohdista pahimmillaan lisätä kuluja toisaalla. Mahdollinen hoitajamaksu on yksi tällainen päätös, joka lisännee kustannuksia muualla, ohjaamalla asiakkaita lääkäripalveluihin tai Acutaan.

Velan määrä tulee lähivuosina nousemaan, mutta pitkällä aikavälillä tilanne on hallinnassa. Talouden huonoina aikoina teimme rohkeita investointipäätöksiä, jotka lisäävät työllisyyttä ja kaupunkimme kasvua. Kovalla kasvulla on hintansa, joten meidän tulee harkita vuonna 2019 kuntaveromme tasoa, että pystymme takaamaan kaikille laadukkaat palvelut myös tulevaisuudessa. Uusia rakennushankkeita tulee myös tarkastella kriittisesti.

Kaiken tämän keskellä meidän on nähtävä tulevaisuuteen. Millainen on Tampere, kun nämä kaikki hankkeet ovat valmiita? Millainen Tampere olisi, ellemme rakentaisi tulevaisuuden kaupunkia? Vastaus on meille kaikille helppo, nyt on vain kestettävä hetkellinen kiivas rakennusvaihe. Uusi kaupunki rakentuu lapsillemme, jotka kiittävät meitä eteenpäin katsovasta päätöksenteosta.

Kiitän kaikkia Tamperelaisia hyvästä suhtautumisesta muutokseen. Teistä suurin osa on nopeasti mukautunut muuttuvaan kaupunkiin ja antanut oman panoksen sen kehittämisessä. Me Tamperelaiset näytämme suuntaa Suomelle ja luomme yhdessä kotoisan kaupungin asua myös tuleville naapureille. 

Ari Wigelius (sd.)
Tampereen kaupunginvaltuutettu

Kommentit

Jätä kommentti