Ari Wigelius

Blogi

Tamperelainen jalkapalloväki ansaitsee enemmän

Kuka määrää tällä tontilla? Otsikoi Aamulehti(AL 18.7.), joka on tehnyt ansiokasta työtä uutisoidessaan Tammelan stadionin uudistussuunnitelmista. On kysytty lajin vaikuttajilta kantoja ja nostettu esiin lähiasukkaiden mielipiteitä asiasta. Itse olen vieraillut Tammelan stadionin lehtereillä 90-luvulta asti ja olen aina pitänyt stadionin erityisestä hengestä. Notkuvat laudat ja kentän läheisyys luovat ainutlaatuisen tunnelman jalkapallolle aivan Tampereen ydinkeskustan läheisyydessä. Tampere Unitedin huippuvuosina tunnelma katsomossa ja kentällä oli kuin olisi katsellut jalkapalloa Brasilian hurmiollisilla stadioneilla.

TamU:n jouduttua Suomen Palloliiton uhriksi, kuoli myös hetkeksi tamperelainen jalkapallo. Muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen yleisö on kuitenkin löytänyt jälleen tiensä katsomoihin. Yhtenä innostajana on toiminut tamperelainen Ilves, joka on noussut rahan voimalla nopeasti ykkösen huipulle ja kerännyt myös huiman joukon yleisöä pelistä toiseen. Ammattimaisesti johdettu joukkue tulee parin vuoden sisällä nousemaan Veikkausliigaan. Myös pitkäjänteisesti johdetut jalkapalloseurat ovat nostaneet tasoaan eri tasoilla. Ilveksen naiset ovat ykkösen kärjessä, Tampereen Pallo-Veikot taistelevat tänä vuonna noususta miesten ykköseen ja TamU-K on jo nelosessa upean fanijoukkonsa turvin.

Vieraillessani TPV:n vieraspelissä(12.7.) TPV:n fanien kanssa Turussa teki minuun vaikutuksen Turun Urheilupuiston yläkentän stadionin laadukkuus. Kenttä oli aivan pienen katsomon vieressä ja tunnelma oli hyvä reilun 200 katsojan toimesta. Tällaisia kenttiä soisi myös Tampereella olevan useita, eikä kustannukset rakentamiselle päätä huimaisi. Nimittäin myös juniorit ja alemmilla tasoilla pelaavat seurat ansaitsevat hyvät mahdollisuudet harjoitella ja pelata laadukasta jalkapalloa. Ehkäpä tällä tavalla voisimme kamppailla Euroopan muita maita vastaan paremmin, kun harrastajat saisivat kalliita lisenssejä vastaavat hyvät harjoitteluolosuhteet, joka taas johtaisi pelillisen tason nousuun jo junioreista lähtien.

Ymmärrän Tampereen kaupungin investointien olevan tällä hetkellä huipussaan, kuten arvostamani kaupunginvaltuutettu Seppo Salminen on todennut moneen kertaan. Olen aivan yhtä huolissani investointien suuresta määrästä, monien suurinvestointien jälkeen uhkaavat monet hyödyllisemmät hankkeet jäädä jalkoihin, kuten TAYS:n uhkaavat 300 miljoonan euron korjauskustannukset.

Tammelan stadionin suunnittelukilpailun suosisikkini Tammelanneula. Kuva on ilmakuva koillisesta. (Tampere.fi)

Tammelan stadionin kohdalla suunnitellut liiketilat ja asunnot kentän viereen kuitenkin mahdollistavat tämän kokoluokan investoinnit Tampereen kaupungilta. Ja miksei tätä esittämääni pienempää mallia voitaisi toteuttaa vaikkapa Hervantaan tai Tesomalle? Rakennusyhtiöt velvoitettaisiin kaavoituksen yhteydessä suunnittelemaan harrastusmahdollisuuksia alueen tuleville asukkaille.

Toivon kaupungin päättäjien ymmärtävän uuden Tammelan stadionin ja harjoitteluolosuhteiden parantamisen merkityksen tamperelaiselle jalkapallolle, nimittäin kovin montaa vuotta ajan runtelema Tammelan stadion ei enää palvele katsojia ja pelaajia. Tamperelaiset ansaitsevat joukkueen Veikkausliigaan, sen todisti loppuunmyyty Ilves-Haka peli.

Ari Wigelius
Tampere