Ari Wigelius

Blogi

Tampere tarvitsee vastuullisia päättäjiä valtuustoon

Huhtikuussa koittavat kuntavaalit ovat alkaneet näkyä kaupungin päätöksissä ja niiden jälkeisissä keskusteluissa. Keskustelua käydään vain omasta näkökulmasta, eikä ymmärretä päätöksien olevan isompaa kokonaisuutta. Yksikään puolue ei päätä Tampereella asioista yksin, saati sitten yksittäiset poliitikot.

Populismin kasvava suosio maailmalla on tuonut oman värinsä myös tamperelaiseen politiikan tekoon, vaikka meillä Suomessa on karkea esimerkki populismin tuomasta pettymyksestä. Perussuomalaisten piti muuttaa Suomea, mutta hallitusvastuu on kuihduttanut vaalilupaukset pettymyksiin. Uutta potkua populismille haetaan Brexitin ja Trumpin tuomasta hypestä, mutta esimerkiksi Britanniassa on herätty karuun totuuteen, kun valtion velka on kasvanut ja työttömyys noussut.

Vaalilupauksia kuunnellessa äänestäjien tulisi huomioida niiden toteutettavuus sekä vaikutukset taloudenpidossa. Hämeenkadun 100 metrin pätkä on kuumin keskustelun aihe populisteille, vaikka samaan aikaan julkisista palveluista ja sosiaaliturvasta leikataan kovalla kädellä. Näiden leikkauksien vaikutukset monien kaupunkilaisten arkeen ovat paljon merkittävämmät kuin yhden tienpätkän aukioloaika autoille neljäksi kuukaudeksi.

Luotettavuus poliittiseen päätöksentekoon kasvaa, kun asiakokonaisuuksien vaikutusarviot perustellaan kattavasti ja päätöksiä tehdään mahdollisimman hyvin pitkällä aikavälillä. Hokkuspokkustemput eivät lisää arvostusta politiikkaan pitkällä aikavälillä, vaikka niistä nykypäivänä monet poliitikot lypsävät julkisuutta.

Poliittiset puolueet ovat Tampereella ottaneet toisistaan hieman etäisyyttä, mitä pidän vain hyvänä, koska näin äänestäjille muodostuu selkeämpi kuva niiden visioista Tampereen suunnanviejinä. Kohti vaaleja mennessä erot varmasti vielä selkiytyvät. Äänestäjän tehtäväksi jää pohtia, mikä puolue tai ehdokas pystyy viemään tärkeitä asioita eteenpäin.

Tampere tarvitsee oman työllisyysohjelman nujertamaan työttömyyttä, tähän tarvitsemme kaikkien puolueiden sitoutumista. Ilman työpaikkoja ja veroja maksavia kaupunkilaisia, emme voi turvata julkisia palveluita riittävän hyvällä tasolla. Koulut ja päiväkodit tarvitsevat remontteja. Vanhustenhuoltoon on saatava lisää henkilökuntaa. Nämä päätökset syntyvät, kunhan valtuustoon valitaan valtuutettuja, jotka osaavat tehdä päätöksiä yhteistä Tamperetta kunnioittaen.

Toivon, että ehdokkaat käyvät asiakysymyksien kimppuun kuin herhiläiset ja jättävät populistiset huutelut vähemmälle. Tampere tarvitsee vahvan yhtenäisen valtuuston nujertamaan ongelmia, eikä riitaisaa joukkoa katsomaan eri suuntiin. Huutelun aika on ohi, tarvitsemme vastuullisia päättäjiä katsomaan tulevaisuuteen yhdessä.

Ari Wigelius (sd.)
kuntavaaliehdokas
Tampere