Pinninkadun uudistussuunnitelmia tulee harkita – Tammelan tori kuuluu kaikille

Tampereen politiikassa on kuohahtanut Tammelan toriyrittäjien kritisoidessa uusia lähialueen uudistamissuunnitelmia, jotka toteutuessaan vähentäisivät rajusti parkkipaikkojen määrää alueella. Puheet 30 prosentin myynnin laskusta veisivät toriyrittäjiltä toimeentulon. Yhdyn torikauppiaitten kritiikkiin, koska olen juuri sellainen asiakas, joka käy Tammelan torilla perheen kanssa autolla Härmälästä.

Ymmärrän tarpeen lisätä katualueiden viihtyvyyttä ja sujuvuutta jalankulkijoille sekä pyöräilijöille. Esimerkiksi Hämeenkadun kieltäminen yksityisautoilijoilta oli oikea ratkaisu, enkä usko sen vaikuttavan alueen yrittäjien asiakasvirtoihin, koska alueella on maan alla pysäköintilaitos. Maanpäällisten pysäköintipaikkojen romahduttaminen ei kuitenkaan sovi kaikille alueille, vaan asiassa pitäisi käyttää maalaisjärkeä. Ottaa huomioon alueen erityistarpeet.

Tammelan tori on meille kaikille Tamperelaisille rakas paikka, erilaisten ihmisten kohtaamispaikka. Sinne tullaan ostamaan myös kauempaa, koska halutaan tukea paikallisia yrittäjiä suoraan sekä nauttia Tammelan torin mukavasta ilmapiiristä. Iäkkäimpien ihmisten voi olla vaikea polkea pitkiä matkoja torille, kauempaa tuleville perheille ei ole usein muuta mahdollisuutta kuin tulla autolla. Painavampien ostoksien kanssa on vaikea kulkea pyörällä tai joukkoliikenteellä.

Huomaan poliittisessa päätöksenteossa ongelman, jota kaikki päättäjät eivät näytä huomioivan. Pormestariohjelmassa on sovittu, että keskustan alueelle on päästävä kaikilla kulkumuodoilla. Valitettavasti innokkaimmat kaupungin uudistajat ovat unohtaneet tämän. Liiallinen innokkuus kostautuu, koska se saa muut takajaloilleen ja lopulta haittaa heidän omaa agendaansa.

Maailma muuttuu ja kaupunki kasvaa, meidän päättäjien on kuitenkin huomioitava myös nykyiset Tamperelaiset asukkaat. Muutos on rajua, koska väkimäärä kasvaa ja keskustassa rakennetaan lähes joka kulmalla. Tällöin on mietittävä, onko meidän päättäjien lähdettävä omilla toimilla kasvattamaan katujen repimistä vielä tämän päälle. Ainakin minä toivoisin hetken taukoa.

Kävin tänään lounastauolla kävelemässä Pinninkatua, enkä huomannut suurta tarvetta uudistaa katua. Toki puuistutuksilla ja leveimmillä jalkakäytävillä katu on viihtyisämpi jalankulkijoille. Jalankulkijat kuitenkin käyttävät pääasiassa Tammelan puistokatua reittinään. Joten vastaako kadun uudistaminen ihmisten tarpeita? Väitän jalankulkijoidenkin haluavan hetken taukoa jatkuvien katuremonttien aloittamisesta.

Voisiko Pinninkatua uudistaa myöhemmin ja pohtia ajan kanssa pysäköintikysymyksiin järkiratkaisua. Ottaa katutilaa eri kellonaikoihin käyttöön eri käyttäjäryhmille?  Ehdotus toisi katutilan ahkerampaan käyttöön ja torikauppiailla olisi myös tulevaisuudessa asiakkaita muualtakin kuin lähialueelta.

Ari Wigelius(sd.)
Tampereen kaupunginvaltuutettu

Kommentit

Jätä kommentti