Ari Wigelius

Blogi

Suomi tarvitsee uusia esikuvia, eikä lisää veropakolaisia

Suomessa on uutisoitu osinkojen olevan suurempia kuin koskaan. Rikkaimpien varallisuudet kasvavat ennätysmittoihin. Samaan aikaan kuitenkin valtion verotulot vähenevät ja työntekijöitä irtisanotaan yhä kiihtyvämpään tahtiin. Tästä yhtälöstä meillä on kiittäminen maamme päättäjiä, jotka eivät ole halunneet puuttua lainsäädännön kautta tähän ongelmaan. Yhä suurempi osa hyvätuloisista siirtää tulonsa holding-yhtiöihin tai matalamman pääomaverotuksen piiriin. Tavalliset palkansaajat maksavat täydet ansioverot ja kustantavat yhteiskunnan palvelut hyvätuloisille.

Suomessa on käynnissä varallisuuden siirtäminen maihin, missä yritykset voivat käyttää hyväkseen joko veroparatiisien palveluja tai maiden heikkoja työlakeja. Samaan aikaan maamme hallitus on lähtenyt karsimaan Suomessa palveluista ja eduista, mutta hyvätuloisten palveluihin ei ole koskettu. Portugalin mallinen veroporkkana yritysjohtajille on hyvä esimerkki siitä, missä maamme päättäjät ovat menneet vikaan.

Rikkaat ja hyvätuloiset saavat nauttia hallituksen takin käännöksistä täysin siemauksin, kun ennen vaaleja kansalle luvattiin aurinkoista tulevaisuutta, mutta puoli vuotta vaalien jälkeen taivas heijastelee vain syvää pimeyttä. Työelämän pakkolait, terveyspalvelujen romuttaminen, eläkeläisten kyykyttäminen, koulutuslupauksien pettäminen ja mitä kaikkea hallitus ehtii vielä ennen hajoamistaan tuhota yhteiskunnastamme?

Länsimaiset yhteiskunnat ovat tehneet paluun keskiaikaan, jolloin muutamat kuninkaat omistivat kaiken ja kansalaiset näkivät nälkää. Nykypäivän suuromistajien ongelmana vain on, ettei kansalaisia pysty enää alistamaan yhtä helposti. Muutos pääomien siirtymisestä laajemmalle väestön osalle on lähellä, kun yhä suurempi osa ihmisistä herää vaatimaan muutosta. Tästä esimerkkinä meillä on Suomessa Operaatio Vakiduuni ja Amerikassa FightFor15, nämä kampanjat herättävät ihmiset muuttamaan epäkohtia yhteiskunnassa.

Ehdotan tasavallan presidentti Sauli Niinistölle isänmaallista tekoa itsenäisyyspäiväksi, mitä jos kutsuisit juhliin valtion hyvinvointiin panostaneita ihmisiä? Arjen ahertajia, jotka ovat vuosikymmenien panoksellaan pyörittäneet yhteiskuntaamme. Maamme äitejä ja isiä, jotka ovat antaneet valtavan panoksensa kasvattamalla maahamme yhä viisaampia sukupolvia. Eläkeläisiä, jotka on unohdettu vanhainkotien vuoteille odottamaan kuolemaa vailla kunnioitusta. Veropakolaiset voisivat puolestani pitää omat juhlansa Portugalin hiekkarannoilla.

Ari Wigelius
Sosialidemokraatti
Tampere

Tamperelainen 14.11.2015