Ari Wigelius

Blogi

Sopimuksen tulee olla reilu kaikille osapuolille

Sopiminen kannattaa aina, mutta sitä solmiessa kummankin osapuolen tulee nähdä se hyvänä ratkaisuna omasta näkökulmasta. Repe Harmanen otti kantaa (AL26.7.) yhteiskuntasopimuksen puolesta. Hänen näkemyksensä mukaan kilpailukykyloikka tulee tehdä hallituksen kaavailujen mukaan, tämä on ehdoton edellytys Suomen menestykselle ja tuleville uusille työpaikoille.

”Sopimus kannattaa solmia” – Repe Harmanen (AL26.7.)


Nykyiset kaavailut palkansaajien pakottamisesta sopimukseen ja hyvätuloisten vapaaehtoistalkoot herättävät tavallisessa kansassa ärtymystä. Sopimus ei herätä myöskään ammattiliittojen sisällä haluja tehdä sopimusta, yhtenä esimerkkinä AKT, joka on äänekkäästi torjunut nykyisen yksipuolisen sopimuksen.

Yhteiskuntasopimus ei ole nimittäin nimensä mukainen. Sopimusta ovat tekemässä työmarkkinajärjestöt ja hallitus. Tällä hetkellä kaavailtu sopimus on nimeltään työmarkkinasopimus, joten sillä ei pitäisi kiristää lapsiperheitä ja eläkeläisiä leikkauksilla, kuten hallitus tällä hetkellä tekee. Ammattiliitot eivät polvistu uhkailujen edessä, vaan haluavat olla sopimassa kaikkia aidosti koskevaa yhteiskuntasopimusta.

Olemme varmasti kaikki yhtä mieltä Suomen huonosta taloudentilasta, mutta syynä ei ole työntekijöiden kustannuskysymykset. Yrityksiä on siirretty ulkomaille, missä työntekijöillä ei ole edes työelämän perusoikeuksia. Isänmaa ei merkitse siinä vaiheessa kovinkaan paljon, kun globaaleilla markkinoilla ajaudutaan ”sirkkaparvina” uusiin maihin, missä työntekijöitä voidaan pistää yhä ahtaammalle ja ahtaammalle. Voiko tässä kilpailussa Suomi pärjätä palkkoja leikkaamalla?

Hallituksen ajama työmarkkinasopimus on pienen yrityseliitin ajama sopimus, mitä ei ole nykyisen muotoisena mahdollista sopia. Uskon jokaisen kriittisesti asiaa tarkastelevan tämän ymmärtävän. Pääsemme eteenpäin tästä vaikeasta tilanteesta, kun yritysjohtajien eliitti tulee mukaan sopimukseen verotuksen kautta ja jättävät hyväntekeväisyyspuheet vähemmälle.

Vastuulliseen yhteiskuntasopimukseen tarvitsemme kaikkia osapuolia tyydyttävän sopimuksen, eikä meillä ole varaa yksipuoliseen syyttelyyn kenenkään taholta.

Ari Wigelius
Tampere

Aamulehti 30.7.2015
Aamulehti 30.7.2015