Ari Wigelius

Ay-Uutisia

Selin haluaa turvata tämän päivän nuorten eläkkeet


PAMin puheenjohtaja Ann Selin pitää hyvänä, että sopu ensi vuoden eläkemaksuista saavutettiin. Tulevissa ratkaisuissa hän toivoo nuorten sukupolvien parempaa huomioimista.

Työmarkkinakeskusjärjestöt pääsivät tänään sopuun ensi vuoden työeläkemaksuista. Maksu pysyy ennallaan. Selinin muistuttaa, että eläkkeistä puhuttaessa perspektiivin tulee olla vuosikymmenissä.

– Olisin pitänyt parempana, että neuvottelupöydässä sovitaan maksuista useammalle vuodelle kerralla. Pidemmän aikavälin ratkaisut takaavat, että myös lapsemme ja lapsenlapsemme nauttivat ihmisarvoisista eläkepäivistä.

Palkansaajapuoli on korostanut eläkkeiden tason turvaamista pitkällä aikavälillä. Työnantajapuolen haluttomuus tarkastella eläkkeitä samalla tavalla ihmetyttää Seliniä.

– Palkansaajapuoli olisi ollut valmis korottamaan eläkemaksuja sosiaalitupossa sovitulla tavalla.  Lykkäys ei ole katastrofi, mutta olen huolissani työnantajan halusta tarkastella eläkkeitä niin lyhytnäköisesti. Ilman maksujen korotusta tämän päivän nuorten eläkkeet jäävät heikoiksi, Selin sanoo.

Sosiaalitupon mukaan eläkemaksuja olisi pitänyt korottaa ensi vuonna 0,4 prosenttiyksikköä. Nyt korotusta päätettiin lykätä, koska työkyvyttömyyseläkkeitä varten kerättyä puskuriin oli kertynyt odotettua enemmän varoja.

Linkki juttuun PAM:n nettisivuille.