Ari Wigelius

Ay-Uutisia

SAK tuomitsee Finnairin suunnitelmat palkata lakkotyövoimaa Espanjasta

SAK tuomitsee jyrkästi Finnairin aikomuksen palkata Espanjasta 200 lentoemäntää Kanarian reiteille ja ”mahdollisesti korvaamaan henkilöstöä erikoistilanteissa”. Maanantain Kauppalehden mukaan erikoistilanteet tarkoittaisivat muun muassa suomalaisen lentohenkilöstön lakkoja.

SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehdon mukaan ammattiyhdistysoikeuksiin kuuluu, että työntekijäpuoli tunnustetaan samanveroiseksi neuvottelukumppaniksi ja työehtosopimuksista neuvotellaan asianmukaisesti.

– On ala-arvoista käytöstä hankkia rikkurit hoitamaan mahdollinen lakonalainen työ jo ennen neuvottelujen aloittamista, Lehto moittii.

– Näyttää siltä, että Finnairilla ei ole minkäänlaista luottamusta siihen, että yhtiössä pystyttäisiin sopimaan asioista työntekijäpuolen kanssa.

Finnairissa on käyty yt-neuvotteluja jatkuvasti, ja työntekijät ovat toistuvasti joustaneet yhtiön hyväksi. Lehdon mukaan Finnairin toiminta heijastaa laajemminkin nykyistä työnantajapolitiikkaa.

– Jatkuvilla yt-neuvotteluilla ja uhalla toimintojen siirtämisestä ulkomaille pyritään minun nähdäkseni painamaan työntekijät alas ja saamaan halvat sopimukset. Henkilöstö ei kuitenkaan voi joustaa loputtomiin vaikeassakaan tilanteessa.

Finnairin matkustamohenkilökunnan ja lentoliikenteen palvelujen työehtosopimukset päättyvät lokakuussa. Molemmat henkilöstöryhmät kuuluvat pääosin SAK:laisiin ammattiliittoihin.

Lisätietoja antaa

Lakimies Anu-Tuija Lehto, puh. 040 778 1080

Tämä uutinen on SAK:n kotisivulta.