Ari Wigelius

Blogi

Postin kiistassa mitataan, kuinka syvään kyykkyyn työntekijät voidaan laittaa

Yhteiskuntaneuvottelut ovat päässeet hyvään vauhtiin, kun hallitus antoi rauhan työmarkkinajärjestöille neuvotella työmarkkinasopimuksesta. Neuvotteluja varjostavat kuitenkin työnantajapuolen kokeilut Postin työehtokiistassa, kun se on lähtenyt mittaamaan Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n kestokykyä koko työantajakentän puolesta. Tarkoituksena on luoda Postista esikuva, jota voidaan käyttää tulevina vuosina työmarkkinoilla esimerkkinä työntekijöiden palkkojen leikkaukselle.

Julkisuudessa annetaan virheellinen kuva Postin kannattavuudesta. Tosiasiassa perinteinen jakelupuoli on ollut koko ajan tuloksellisesti positiivista. Tappiota Postille ovat tuoneet johdon pyrkimykset laajentua ulkomaille. Suomalaisia huvittaneet nimenvaihdokset Postista Itellaksi ja takaisin Postiin olivat osa tätä tappioita tuonutta kokeilua. Samaan aikaan ylimmän johdon palkat ovat nousseet ennätyslukemiin.

Tulosvastuu ei siis koske ylimmän johdon palkkoja, vain alimman portaan työntekijätason palkkoja. Julkisuuteen vuotaneiden tietojen mukaan 1400 euron bruttopalkoista oltaisiin leikkaamassa 400 euroa. Erityisesti yölisät hiertävät työnantajapuolta. Työntekijäpuoli taas haluaisi elää tekemällään työllään, eikä hakea yhteiskunnalta rahallista tukea elämässä pärjäämiseen.

Postin neuvottelukiistaa hiertäneet vuokratyöntekijöiden korvaaminen lailliseen lakkoon osallistuvien työntekijöiden tilalle saatiin estettyä SAK:n uhattua lopettaa yhteiskuntaneuvottelut. Vuokratyöntekijöitä värvännyt SOL Henkilöstöpalvelut sai myös vakavan varoituksen Henkilöstöpalveluyritysten Liitolta. Palvelutyönantajien varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto kuitenkin myönsi 20.11. A-Studiossa, että Posti kuitenkin käyttää vuokratyövoimaa jatkuvasti lupailuistaan huolimatta.

Ammattiyhdistysliike on herännyt Postin kiistaan poikkeuksellisen ärhäkkäästi, kun PAU:n Heidi Nieminen on kertonut Postin johdon toimista keskellä kiistaa. Esimerkiksi vakituisten työntekijöiden kieltäytyessä kouluttamasta omaan työhönsä rikkuria, heidät on käsketty kotiin työnantajan toimesta. Henkinen ilmapiiri ennen kiireistä joulukortti sesonkia, on pistänyt työntekijät pelkäämään oman tulevaisuuden puolesta.

Neuvotteluissa päästään parhaaseen lopputulokseen, kun kumpaakin osapuolta kunnioitetaan ja lopputulos palvelee kummankin osapuolen tarpeita. Herää kysymys, onko tämän hetken neuvotteluissa edellytyksiä päästä sopimukseen? Minusta ei ole, vaan neuvottelijat olisi syytä vaihtaa. Julkisuuden kautta annettu kuva neuvotteluista on ollut hyvin riitaisa.

Työnantajapuolen neuvottelijoiden puheet kiistan kestämisestä vuoden 2016 puolelle ovat kestämättömiä, siksi vetoan SAK:n ja EK:n johtajiin, pistäkää stoppi tälle ylimitoitetulle kiistalle. Riitely ei palvele työntekijöiden tulevaisuutta, eikä paranna Postin liiketoimintaa. Sopu on löydettävissä, kyse on vain tahdosta. Työnantajapuolen neuvottelijoiden yksipuolinen sanelupolitiikka ei palvele Postin etua, vaan kärjistää kiistaa entisestään.

Ari Wigelius
Tampere

Kirjoitus lehdissä:

Helsingin Sanomat 26.11.2015
Aamulehti 26.11.2015
Demokraatti 27.11.2015
Postin edustajan vastakirjoitus Helsingin Sanomissa 27.11.2015
Tamperelainen 28.11.2015