Ari Wigelius

Blogi

Populistit pettävät aina kansan


Iso-Britannian kansan sanottua ei Euroopan unionille kansanäänestyksessä, ovat ympäri Euroopan populistipuolueet valmistelleet uutta hyökkäystä kohti vakaata ja rauhallista Eurooppaa. Suomessa perussuomalaiset ovat riemuinneet, heillä on annettu vielä yksi mahdollisuus ponnistaa valheilla politiikan huipuille.

Kukaan ei kiistä Euroopan unionin heikkouksia esimerkiksi pakolaiskriisin hoidossa, mutta olisivatko asiat edenneet paremmin, mikäli kaikki maat olisivat toimineet erillään? Asioita olisi ollut paljon vaikeampi hoitaa yhdessä, kun eri maiden populistipuolueet olisivat tehneet rasistisin perustein kampanjaa pakolaisia vastaan.

Suomessa meillä on onni, että perussuomalaiset ovat nolanneet itsensä täysin viimeisen vuoden aikana, he kun ovat pettäneet jokaisen vaalilupauksen äänestäjilleen. Hallituksessa istuessaan, he tulevat äänestämään perussuomalaisten nuorten tekemää kansalaisaloitetta vastaan, siksi he venkoilevat tällä hetkellä julkisuudessa aloitteesta puhuessaan.

Demokratiassa jokaisella on oikeus ottaa kantaa, mutta yhtä suuri velvollisuus on puhua totta. Britannian populistipuolue UKIP on rikkonut tätä velvollisuutta törkeästi ja ainoana tarkoituksena näyttää olevan, ettei yksikään maa tekisi tulevaisuudessa Britannian kanssa yhteistyötä.  Tähän Suomen populistipuolueen johtaja totesi: ” Vaalikampanjat ovat aina vaalikampanjoita.” Valehdella saa, kunhan kansa ei sitä ymmärrä.

Talouden ollessa rajussa syöksyssä, odotetaan populisteja kantamaan vastuuta, he ovat neuvottomia, kun eivät voi syyttää muita päätöksistään. Britanniassa onkin herätty karusti todellisuuteen, kun eroa kannattaneiden puheet ovat osoittautuneet valheiksi. Yli neljä miljoonaa on allekirjoittanut vetoomuksen, missä vaaditaan uutta kansanäänestystä EU:sta eroamisesta.

Epävakaa tulevaisuus on pahinta, mitä Euroopalle voi tällä hetkellä tapahtua, kun talous on lähtemässä hiljalleen nousuun. Vakavampaa on kuitenkin petetyt äänestäjät, jotka uskoivat parempaa huomiseen, mutta huomasivatkin kaiken olevan valhetta.

Kirjoitus on julkaistu Aamulehdessä ja Tamperelaisessa 2.7.2016