Ari Wigelius

1. Politiikka

Miten ajauduin politiikkaan?


Reiluna parikymppisenä en voinut kuvitella olevani mukana politiikassa, nyt olen siinä mukana täysillä. Seurasin toki tiiviisti politiikkaa, esimerkiksi eduskunnan kyselytunnit ovat aina olleet minulle viikon kohokohtia, sekä päivän uutisia olen seurannut tiiviisti. Koin tiedostavani ongelmia yhteiskunnassa, mutta ay-liikkeessä ei pystynyt niihin tarttumaan. Ylipäätänsä koin tarvitsevani elämääni enemmän konkreettisia tekoja. Pohdin syksyllä 2010 puolueeseen liittymistä ja lopulta liityin Sosialidemokraattiseen puolueeseen 22.11.2010. En kuitenkaan osannut lähteä vielä mukaan toimintaan.

Syksyllä 2011 sain kutsun SDP:n Pirkanmaan piirin sihteeriltä Hanna Plattoselta saapua Meidän SDP tilaisuuteen Tampereen Työväentalolla. Menin rohkaistuneena tilaisuuteen, minne oli saapunut noin 50 puolueen jäsentä. Silloinen puoluesihteeri Mikael Jungner oli saapunut puhumaan tilaisuuteen. Innostuin tilaisuuden yhteishengestä ja siitä, kuinka innostuneita uusia kasvoja oli muitakin. Lähdin etsimään tietoa puolueesta ja kuinka se toimii paikallisesti. Seuraavassa tilaisuudessa kuukauden päästä oli puhumassa kansanedustaja Antti Lindtman ja Tampereen kaupunginvaltuutettu Pekka Salmi. Tilaisuuden juonsi Sanna Marin, jolta lähdin tilaisuuden jälkeen kyselemään demareiden toiminnasta, miten siihen pääsisi mukaan? Sain häneltä kuulla Demarinuorten toiminnasta ja suositteli lähteä sitä kautta mukaan. Tämä vinkki olikin hyvä, koska sain viime vuonna toiminnan kautta paljon tietoa demareiden toiminnasta. Kiitos Sanna! Vuoden 2012 aikana tapasin innostuneita nuoria ympäri Suomen, oli vakuuttavaa havaita kuinka fiksuja nuoria oli mukana toiminnassa.

Maanantaimarkkinoilla tapaamassa kansalaisia syyskuussa 2013. Rakastan torilla oloa, kun saa tavata ihmisiä ja muita tovereita. Jukka Gustafsson ja Tarja Jokinen ovat myös aina mielellään torilla. Kuva Riitta Lyytikäinen

Olin vuoden 2012 aikana mukana monissa tapahtumissa, niin Demarinuorten kuin itse puolueenkin. Löysin itsestäni myös uuden puolen ja rupesin kirjoittamaan kirjoituksia. Aiheina työelämä ja sen monet ulottuvuudet. Moni teistä onkin varmasti lukenut kirjoituksiani lehdistä ja eri foorumeilta. Ensimmäinen kirjoitukseni koski vuokratyötä: Kun vuokratyöntekijöistä tuli kertakäyttötyöntekijöitä.

Syksyllä 2012 oli edessä kunnallisvaalit, mihin lähdin ensin kokeilumielellä, mutta ajan mennessä eteenpäin halusin tehdä entistä enemmän. Oli todella mukavaa tavata ihmisiä torilla ja tavata muita ehdokkaita, niin omista kuin muistakin puolueista. Ääniä vaaleissa sain 73 kappaletta, mikä oli lievä pettymys itselleni, kun painoin niin kovaa eteenpäin vaaleissa. Mutta kun vaaleista oli kulunut vuosi, niin ymmärrän kuinka paljon tein hyviä tekoja SDP Tampereelle ja aatteelle. Sain innostuksellani muutkin mukaan tekemään entistä enemmän puolueen hyväksi. Vaalien jälkeen olen painanut entistä enemmän, sen ovat varmasti kaikki aktiivit huomanneet. Politiikassa henkilökohtaiset tavoitteeni ovat paikallisia.

Kuvassa 2012 kunnallisvaalien alla Tammelantorilla yhdessä Iida Leinon ja Sanna Marinin kanssa. Iidan kanssa tulimme Tampereen Demarinuorten toimintaan mukaan samaan aikaan  ja Sanna neuvoi minua Demarinuorten toimintaan mukaan. Kuva Riitta Lyytikäinen

Miksi juuri SDP? Vaikka perheessäni ollaan kallellaan Vasemmistoliittoon, en ole kokenut niitä omikseni. Olen koko elämäni seurannut politiikkaa melkoisella intohimolla. Hämeenlinnassa sain ensimmäisen kerran äänestää ja ehdokkaakseni muodostui Johannes Koskinen. Tampereelle muutettuani seuraavissa eduskuntavaaleissa äänestin Jukka Gustafssonia. Äänestyskäyttäytymiseni perusteella ymmärrät hieman miksi valitsin SDP:n. Miksi siis? Ennen kaikkea puolueen historia ja edustajat ovat tehneet minuun aina vaikutuksen. Suomalaisen työn puolustaminen on minulle tärkeää.

Tasa-arvo ja solidarisuus, ovat minulle tärkeitä arvoja. Kaikkia ihmisiä tulee kunnioittaa heidän tekojensa perusteella, ei heidän ikänsä, ulkonäkönsä tai sukupuolensa perusteella. Myös menestyminen on minusta sallittua, esimerkkinä Supercellin tapaiset menestystarinat. Menestyä siis saa, kunhan se tehdään omilla avuin, ei riistämällä työntekijöitä tai käyttämällä valtion tukia väärin. Mitä enemmän ymmärrän sosialidemokratian mahdollisuuksista, sitä varmempi olen tiestäni oikeassa puolueessa. Me ymmärrämme yhteistyön merkityksen, tekojen kautta lähtee minun arvostukseni ihmiseen. Mitä enemmän on mukana politiikassa, sitä enemmän ymmärtää ihmistä politiikan takana.


Kuvassa yhdessä Anette Karlssonin ja Jussi-Pekka Ahosen kanssa Valkeakoskella Työväenmusiikkitapahtumassa heinäkuussa 2013.


Nyky-yhteiskunnassa sosiaalinen media on ottanut valtaa aidolta vaikuttamiselta. Facebookissa jaetaan ja tykkäillään, mutta siihen se liian usein jää. Samalla nuorten oikeudet ovat jääneet heitteille. Käytän itse paljon Facebookia ja muita välineitä, mutta pidän tärkeänä myös tavata ihmisiä ihan kasvokkain toreilla ja tapahtumissa. Aito keskusteluyhteys on tärkeää meille kaikille iästä riippumatta. Sen olen huomannut, kun olen jutellut ihmisten kanssa toreilla.

Kuvassa ystäväni Suvin kanssa kävelyllä Kaupissa Tampereella Huhtikuussa 2014. Hän on ollut minulle tuki ja turva, kun olen edennyt poliittisella rintamalla eteenpäin, arkeen kun tarvitaan muutakin kuin politiikkaa.


Politiikassa mukana oloni on tuonut myös elämääni mitä mahtavampia ihmisiä ympäri Suomen. On ollut todella ilahduttava huomata, kuinka paljon meitä samanlailla ajattelevia on Suomessa. Viimeisen vuoden aikana olen luonut ympärilleni omaa luottoporukan, joka tukee minua poliittisella uralla, vaikka kuinka muut yrittäisivät kaataa lokaa niskaan.
Kiitos kaikille tukijoille!

Luottamustehtäväni tällä hetkellä:

Olen Hakametsän johtokunnan jäsen 1.1.2016 – sekä yhdistyksen varajäsen Pirkanmaan SDP:n piirikokouksiin 2016-2017. Kunnallisjärjestön edustajiston jäsen vuodesta 2014 lähtien.

Nuorten Kotkien Tampereen aluejärjestön hallituksen jäsen 1.1.2016 lähtien sekä Hakametsän Nuorten Kotkien vetäjä.

Mitä tykkään harrastaa ja millaisesta kulttuurista pidän Tampereella? Siitä valoitan enemmän osiossa Kulttuuri