Ari Wigelius

Blogi

Ohessa elämäni ensimmäinen vappupuheeni Pispalan vappujuhlassa 1.5.2016. 

Näyttökuva (49)

—————

Hyvät pispalalaiset,

Maan hallitus on kylmempi kuin koskaan, vasemmisto on ollut heikoilla vuosia, mutta on heräämässä unesta.

Keväällä pakkolait kaatuivat perustuslain vastaisina, mutta armoton hallitus jatkaa leikkauksia päivästä toiseen. Mikä riittää? Lasten oikeudet heitetään veroparatiiseihin, eläkeläiset jätetään makaamaan laitoksiin, töissä jatkuvat YT-neuvottelut pistävät työläiset pelkäämään.

Meidän ei tule alistua pelon valtaan, vaan noustava taistelemaan oikeuksiemme puolesta.

Kaupan alalla työskentelevät naiset ovat suuttuneet. Hesburger sai kuulla kunniansa kaupan kassalla työskentelevältä Anne Nymanilta. Lielahden Citymarketissa osa-aikaisena työskentelevä Tuija Hanhisalo on nostanut metelin työtunneistaan.

Viime syksynä pakkolakimielenosoituksissa monet kaupat sulkeutuivat. Osa-aikaiset työntekijät eivät elä tunneillaan, mutta silti hallitus perää heiltä vastuunkantoa. Nyt ei ole aika purra hammasta kassalla, vaan nousta ja tulla mukaan ammattiyhdistystoimintaan.

Ammattiyhdistysliike on se selkänoja, mihin työväenluokka voi luottaa. Tiedämmekö mikä on liitto? Me olemme liitto. Ammattiyhdistysliike ei ole myöskään unohtanut työttömiä, kotona olevia vanhempia tai eläkeläisiä. Pakkolait korvaava kilpailukykysopimus on katkera pala työntekijöille, mutta samalla kaikista kurjimmassa asemassa olevat eivät joudu taas leikkauksien kohteiksi.

Vastuuta kannetaan yhdessä, ei vain yksittäisten eturyhmien oikeuksia ajaen. Yhdessä.

Antaako maan hallitus vallan rahalle politiikassa ja unohtaa ihmiset?

Työntekijöitä ei enää kunnioiteta, vaan myös näin vappuna monet kaupat pitävät ovensa auki, eivätkä anna perheiden juhlia yhdessä. Pyhäpäivät ovat perheiden juhlia, meidän kaikkien yhteisiä pysähdyksen hetkiä. Näitä hetkiä ei saa rahalla takaisin. Nykypäivänä raha merkitsee liikaa päätöksissä, enää ei kiinnitetä huomiota ihmisten hyvinvointiin.

Arvostaako maan hallitus perheitä?

Päivähoito-oikeutta leikataan monissa kunnissa, lasten määrää lisätään päiväkodeissa ja päälle vielä päivähoitomaksuja nostetaan. Viesti on selvä työläisille, älkää tehkö lisää lapsia.

Meidän tulee kaikin voimin estää leikkausyritykset, onneksi Tampereen päättäjät eivät leikanneet pienten lasten oikeuksista, siitä kiitos sosialidemokraateille ja vasemmistoliitolle. Pidetään Tampere punaisena jatkossakin.

Hallitus jyrää kaikista heikoimmassa asemassa olevia maan rakoon, mutta hyvät kuulijat, vielä tulee se päivä, kun emme enää hiljene ja näytämme voimamme. Me olemme se voima, joka nostaa Suomen ahdingosta. Ei kuunnella Nordean talousviisaita, jotka ryöstävät kansan taskusta viimeisetkin kolikot. Talous ei nouse veroparatiiseihin pakenemalla, vaan lujalla työväenluokan työllä.

Hyvä Pispalan juhlaväki 

Miksi maan hyvinvoiva eliitti ei kanna vastuuta, vaan pakenee Portugaliin. Hyväksymmekö tämän? Työväenluokan on koottava rivinsä, näytettävä voimansa, muutoin voimme unohtaa tasa-arvoisen yhteiskunnan. Kukaan muu ei tätä työtä tee meidän puolesta, meidän on herättävä.

Meidän on nostettava kaikista heikompien ahdinko esiin keskusteluissa ja puolustettava hyvinvointiyhteiskuntaamme. Porvarit haluavat kaikkien pärjäävän omillaan, mutta hyvinvointi on Suomessa perustunut vastuuseen myös yhteiskunnalle. Sanomme kyllä solidaarisuudelle!

Hallituksen toimet pelottavat

Sairaalahoitoon pitää päästä ilman suurta setelinippua!
Koulutuksen tulee olla kaikille ilmaista!
Työttömiä tulee innostaa ja motivoida, eikä alistaa heitä elämään pelossa!
Työntekijöitä tulee arvostaa ja palkita hyvistä tuloksista, ei irtisanoa heitä johtajien suurien bonuksien takia!
Eläkeläisillä tulee oikeus käydä vessassa ja ulkona ilman maksuja!

Hyvä Pispalan juhlaväki

Meidän ei tule alistua hallituksen leikkauksien edessä, meidän tulee nousta puolustamaan Suomea, joka kohtelee kaikkia sen kansalaisia tasa-arvoisesti. Kaupan työntekijät eivät enää hiljene päätöksien edessä, emmehän mekään alistu kylmän porvarihallituksen edessä?

Hyvää vappua kaikille, juhlitaan sitä riehakkaasti iltaan asti.

————–

Näyttökuva (49)

Pispalan vappujuhlat 2016

Tapahtuma Pyykkipuistossa alkaa punakaartilaismuistomerkin kukituksella. Tapahtuman juontaa näyttelijä-ohjaaja Jorma Markkula.

Pyykkipuistossa esiintymislava, basaari, ruoan myyntiä, wc:t sekä vappukanttiini, josta jaetaan tapahtuma alkupuolella ilmaista kasvisruokaa kansalle. Lapsille kasvomaalausta ja kanttiinista vappuherkkuja.

Ohjelma klo 14 – 17
Punakaartilaismuistomerkin kukitus
Työväen musiikkia
Trio Trivial
Puheita
Pam-aktivisti Ari Wigelius.
Lisäksi runoja, tervehdyksiä ja ylläreitä sekä Jyrki Jaakkolan äidin puheenvuoro.
Musiikki
Pekko Käppi.
La Murga.

Rock-vappu klo 17 – 20
Vilma ja Humppavasara.
Sonja Sinivuori Cirkus.
Silminnäkijä.
Annes.