Ari Wigelius

Blogi

Perustulo pettää kaikista heikommassa asemassa olevat kansalaiset

Perustulo koetaan ratkaisuna nykypäivän epäkohtiin työmarkkinoilla ja sosiaaliturvassa. Viimeksi europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen(kok.) ylisti perustulon ratkaisevan monia ongelmia ja kehui maan hallituksen perustulokokeilua sen unohdetuksi saavutukseksi.

Minulle perustulokysymys on yhtä paha kuin tolkun ihmisille kuunnella Rajat kiinni-porukan rasistisia huutoja. Luullaan helpon vastauksen ratkaisevan kaikki ongelmat. Perustulo ei ratkaise mitään, eikä ole teoriassa edes mahdollista, koska sen kustannukset ovat moninkertaisia maahanmuuttoon liittyvien kustannusten rinnalla.

Sosialidemokraattina olen tyytyväinen oman puolueeni kantaan, meidän tulee luoda edellytyksiä työpaikoille Suomeen. Sosiaaliturvaa tulee kehittää huomiomaan tämän päivän tarpeet, monin paikoin siitä on kehittynyt byrokratiaa palveleva harmaa koneisto. SDP:n puoluevaltuusto päätti 17.4. ottaa askeleen kohti nykyaikaa ja lähteä suurella joukolla ammattilaisia kehittämään sosiaaliturvaa paremmaksi, joten puolueeni ottaa vastuuta, vaikkei myönny perustuloansaan.

Minulle myöntyminen perustuloon on luovuttamista, viedään viimeinen toivo paremmasta elämästä. Sosiaaliturvaa tulee kehittää ja nostaa sen tasoja, jatkossakin tulee ottaa huomioon erilaiset elämäntilanteet, eikä vain vastata perustulolla vaikeisiin kysymyksiin. Työ on paljon muutakin kuin vain rahakysymys, se kehittää ihmistä ja luo sosiaalisen verkoston päivittäiseen elämään. Perustulo sen sijaa passivoi ihmisen eristyksiin yhteiskunnasta.

Perustuloa kannattavat tahot ovat usein vailla ymmärrystä työmarkkinoista. He luulevat, etteivät sosiaaliturvan varassa olevat ihmiset halua töihin. Aivan kuin perustulolla eläminen parantaisi heikommassa asemassa olevien elämää, ei se paranna, vaan muodostaa vakavan tuloloukun sen varassa eläville.

Työ on parasta sosiaaliturvaa. Vuoden 2014 alusta työttömien osallistumista työelämään helpotettiin 300 euron suojaosalla. Kokeilu onnistui erinomaisesti, kun Kelan työttömyysetuutta nostavien työttömien määrä työmarkkinoilla kasvoi 59 prosentilla. Näitä hyviä ideoita tulee jalostaa eteenpäin, luoda työttömien ja työnantajien välille kohtaamisia, eikä eristää työttömiä työmarkkinoista perustulon avulla.

Työn muodot pirstaloituvat ja yhä useammalle tulee useita työnantajia, mutta näihin haasteisiin pystytään vastaamaan parhaiten yksilöllisesti. Työvoimapolitiikkaa tulee kehittää enemmän työn lähtökohdasta. Lisäksi on rohkeasti uudistettava nykyistä sosiaaliturvaa vastaamaan pätkätyöhaasteeseen.

Perustulo pettää kaikista heikommassa asemassa olevat hitaasti, mutta varmasti ulos työmarkkinoilta. En voi ay-aktiivina ja sosialidemokraattina hyväksyä työn merkityksen väheksymistä, mitä perustulo käsitteenä minulle merkitsee. Työ luo hyvinvointia perheelle ja luo merkitystä elämään.

Ari Wigelius

Kirjoitus on julkaistu Aamulehdessä 1.5.2016
Kirjoitus on julkaistu Aamulehdessä 1.5.2016