Tampereelle päiväkotibusseja

Aamulehden juttu aloittesta. Tamperelaisen juttu aloitteesta.

Päiväkotibussi on liikkuva päiväkoti, joka helpottaa päiväkotiryhmien arkea. Kouvola on hankkinut vuoden 2017 syksynä käyttöönsä päiväkotibussin ja siitä saadut kokemukset ovat olleet positiivisia. Lapsille bussi on tuonut arkeen uusia virikkeitä oppimiseen sekä lisännyt oman kaupungin tuntemusta ja arvostusta.

Kuva: Kouvolan kaupunki

Kasvava Tampere on haasteellisessa asemassa, kun vanhoja päiväkoteja joudutaan korjaamaan sekä uusien rakentamisessa menee oma aikansa. Samaan aikaan päivähoidon tarve kasvaa kiihtyvään tahtiin. Keskustan alueella päiväkotipaikkoja ei voida taata kaikille alueen asukkaille, eikä työmatkalaisten lapset pääse perheen kannalta sopivaan päiväkotiin. 

Päiväkotibussi, eli ns. liikkuva päiväkoti toisi helpotusta niihin päiväkoteihin, missä sillä on eniten tarvetta. Palvelun käyttöönotto vähentäisi myös väistötilojen lisätarvetta, koska sitä voidaan hyödyntää lisätilana mm. peruskorjausten yhteydessä.

Tampereella päivähoitopaikkojen alueellisessa tarjonnassa on ollut suuria ongelmia viime vuosina. Erityisesti keskustan ja uusilla asuinalueilla päiväkotipaikkoja on ollut haasteellista tarjota. Olisi tarpeen selvittää, voisiko päiväkotibussilla joustavasti helpottaa Tampereen varhaiskasvatuksen kipukohtia, vai olisiko se vain oiva lisä palveluverkkoon.

Päiväkotibussi mahdollistaisi lapsille elämyksellisempää varhaiskasvatusta: luontokoulut ja retket olisi helpompi järjestää osana päivähoitoa omalla bussilla. Päivän aikana ajomatkat olisivat lähinnä siirtymisiä luontoon tai muille valituille paikoille.

Muissa pohjoismaissa päiväkotibusseja on ollut jo pitkään ja niistä on hyviä kokemuksia. Kouvolassa bussi hankittiin leasingrahoituksella kaupungin käyttöön ja sen ylläpitokustannukset ovat olleet yhteensä noin 3500 euroa kuukaudessa.

Esitän:

Tampereen kaupunki selvittää mahdollisuutta hankkia leasing-palveluna päiväkotibusseja varhaiskasvatuksen käyttöön. Bussit tulisivat olla mahdollisuuksien mukaan sähköbusseja. Tehtäisiin selvitys, että vähentäisivätkö päiväkotibussit väistötilojen tarvetta.


Lähteitä:

https://www.kouvola.fi/index/uutiset/2017/03/paivakotibussionliikkuvapaivakoti.html
https://arenan.yle.fi/1-4088412

Tampereella 17.12.2018

Ari Wigelius, sd
Tampereen kaupunginvaltuutettu

Kommentit

Jätä kommentti