Ari Wigelius

Blogi

Ovatko kunnallisvaalit tärkeät?

Monelle kunnallisvaalit ovat tärkeimmät vaalit, niille jotka haluavat vaikuttaa paikalliseen toimintaan omassa kunnassa. Ihan yksinkertaisimmat asiat ovat kunnallispoliitikkojen käsissä. Esimerkiksi; miten julkinen liikenne hoidetaan? Ulkoistetaanko kaikki julkiset työpaikat kunnan ulkopuolelle? Panostetaanko katujen kunnassapitoon? Miten terveyspalvelut järjestetään tulevaisuudessa? Jo nämä kysymykset herättävät paljon tunteita meissä kaikissa. Entä nuorille ehdokkaille? Nuorelle kunnallisvaalit ovat matalan kynnyksen vaalit, kun voi kampanjoida omalla tutulla paikkakunnalla. Jo pienellä menestyksellä voi päästä vaikuttamaan. Kun vain aktivoi omat avainryhmänsä, niin voi saada yllättävän paljon ääniä. Panostus rahallisesti ei tarvitse olla yhtä suurta kuin eduskuntavaaleissa, puhumattakaan europarlamentti- tai presidenttivaaleista. Nuoret saavat vaikuttaa itselle tärkeisiin kysymyksiin, nuoret kun tietävät käytännössä oman ikäryhmänsä ongelmat parhaiten.

Miksi kunnallisvaalit sitten kiinnostavat minua?

Ehdolle lähteminen oli pitkän pohdinnan takana. Aluksi koko ajatus tuntui kaukaiselta, varsinkin, kun en tuntenut kunnallispolitiikkaa sen tarkemmin. Monet kunnallispoliitikot olivat tuntemattomia, vaikka olen seurannut politiikkaa vuosia innokkaasti. Kansanedustajat tiesin myös kunnallisvaikuttajiksi, mutta että Tampereella on muitakin loistavia politiikkoja, mainittakoon Pekka Salmi ja Sanna Marin. Alkusysäyksiä kohti ehdokkuutta tunsin Hämeenlinnassa 11. helmikuuta puhemies Eero Heinäluoman puhuessa kunnallisesta vaikuttamisesta. Olin siltä istumalta lähdössä ehdolle, niin loistava Eero on puhumaan! Mutta jokin vielä sai sanomaan ei moniin suostutteluihin, vaikka monet heistä taisivat nähdä kiinnostuksen lävitseni. Kerimaalla PAM:n talvipäivillä vaaka kallistui lisää kyllä puolelle. Vieläkin ajatuksissa on lause saunassa käydyistä keskusteluista: ”On ne sinun keräämäsi äänet kuitenkin ääniä meidän puolelle.”. Tosiaan! Aina tarvitaan työelämän edustajia vaaleihin, monipuolinen ehdokasasettelu takaa sen, että kaikille löytyy oma puolustajansa. Lopullisen suostumuksen sitten toin SDP:n suurella kuntakiertueella Hanna Plattoselle. Hymy oli kasvoilla ja sisin täynnä intoa päästä puhumaan minulle tärkeistä aiheista.

Minä en tee tätä itseäni varten, vaan meitä kaikkia varten. Tulemme kaikki tarvitsemaan kunnallisia palveluja myös tulevaisuudessa. Me nuoret aikuiset tarvitsemme oman äänemme kuuluviin. Minkä takia annamme vanhempien sukupolvien hoitaa meidän ongelmiamme? Voimme yhdessä ratkoa ongelmia ja lähteä sitten yhdessä rakentamaan Tampereesta ihmiset huomioon ottava kunta. Kun nyt katselee julkista palvelusektoria, niin liian monet vastuunkantajista on jäämässä eläkkeelle lähivuosina. Nyt tarvitaan vastuunkantoa meidän ikäluokiltamme. Silloin annamme suurimman kiitoksen vanhemmille ikäpolville, monet heistä kun odottavat tulevia ikäluokkia ottamaan vastuuta.

Minuun voit tustustua ennen kunnallisvaaleja täällä, sekä monilla muilla foorumeilla. Paras tapa lienee kuitenkin edelleenkin tapaaminen ihan kasvotusten. Seuraavan parin kuukauden aikana olenkin menossa moneen tapahtumaan. Nyt viikonloppuna on demarinuorten D-Tour Tampereella, aiheena kunnallisvaalit ja vaikuttaminen. Toukokuussa sitten on Tulevaisuuden Tekijä -kurssia sekä liittokokousta Helsingissä. Ammattiosaston kanssa on kevätkokousta, laivaristeilyä sekä tärkeä kevätkokous huhtikuun 19. päivä. Yksi kevään tärkeimmistä tapahtumista on  Vappuna 1.5., Vappumarssi Sorin aukiolta Jugend-torille kuuntelemaan puheenpitäjiä: Paavo Arhinmäkeä, Ann Seliniä sekä Ilkka Kantolaa.

Tehdään vuoden 2012 kunnallisvaaleista meidän yhteiset vaalit, yhdessä pystymme muuttamaan asioita.

Ari Wigelius

Kuntavaaliehdokas SDP Tampere