Ari Wigelius

Blogi

OPTEAM ketjuttaa törkeästi ilmaistyötä

Alla kerron teille, kuinka henkilöstöpalveluyritys OPTEAM ketjuttaa suomalaisia nuoria työharjoittelijoita ilman palkkaa, vaikka yritys tekee suuria voittoa.

(kuvalinkki)

Eilen illalla minulla tuli vastaan Facebookissa ystäväni päivitys:
Kiitos Innalle hyvästä huomiosta. Asiasta nousikin sosiaalisessa mediassa kohu. Alla alkuperäinen hakuilmoitus OPTEAM-sivuilta:
OPTEAM - HR-harjoittelija 1.7.2016
Alleviivasin hakemuksesta muutaman epäkohdan. Harjoittelijaksi haetaan henkilöä, jolla on jo työkokemusta, alan koulutus ja loistavat tietotekniset taidot. Nämä hakuehdot herättävät kysymyksen, haetaanko nyt kertaluontoisesti harjoittelijaa vai seuraavaa ilmaistyöntekijää toimistolle?  Nöyryyttä myös edellytetään, mikä toki on ymmärrettää, kun 37,5h viikkotyöhön haetaan henkilöä ilman korvausta työskentelemään.

Sosiaalisessa mediassa ilmoitus lähti leviämään. Kommentteja lähetettiin OPTEAM:n Facebook-sivuille.

mm. Topiaksen kommenttiin OPTEAM vastasi.

MOL:n sivuilta poistettu ilmoitus oli ammattimaisesti tehty, mutta some-myrskyn vuoksi tämän OPTEAM poisti, kyse oli siis ammattimaisesta ”täppäilystä”.

Seuraavaksi oli edessä alkuperäisen ilmoituksen vaihtuminen tyystin erilaiseen sävyyn, kuten huomaatte uusi teksti on kirjoitettu vauhdilla. Kirjoitusvirheitä riittää.

OPTEAM - HR-harjoittelija 2.7.2016
(Kuvalinkki ilmoitukseen)

Somekohu sai harjoittelijalle lounasedun, mutta palkkaa ei vieläkään luvata, vaikka itse työ on selvästi ketjutettua ilmaistyön hyväksikäyttöä. OPTEAM teki vuonna 2015 liikevoittoa 1,86 miljoona euroa, mikä oli 24 prosentin kasvua edellisestä vuodesta.

Herää kysymys, miksi OPTEAM käyttää ketjutettua ilmaistyötä, vaikka tuloksen perusteella, sillä olisi varaa maksaa edes minimipalkkaa työntekijöilleen?

Olisiko nyt aika OPTEAM:ssa ottaa hattu kouraan ja lopettaa ilmaistyön hyväksi käyttäminen? Muutama minimipalkattu työntekijä ei nipistä voitostanne montaa prosentin tuhannesosaa.

Ahneus saatti teidät tähän kohuun, eivät nämä ”täppäysvirheet”.

EDIT: OPTEAM:n toimistusjohtaja hyökkää minua kohti henkilökohtaisuuksiin menemällä. Surullista.