Ari Wigelius

Blogi

Operaatio vakiduuni herättää työntekijät puolustamaan oikeuksiaan

Ammattiyhdistysliike ei tee mitään. Tämän lauseen moni työntekijä on kuullut, oli sitten liiton jäsen tai ei. Kysyttäessä syitä tyytymättömyyteen on monia, kun odotukset ammattiliittoa kohtaan ovat kovat. Vieraantuminen omien etujen puolustamisesta on johtanut työväestön laiskistumiseen, odotetaan että joku muu tekee asialle jotain. EK ja kokoomuksen Alexander Stubb esittävät työntekijöiden oikeuksiin hurjia leikkauksia, mutta näihin emme reagoi voimakkaasti.

Operaatio vakiduuni-kampanja on mielestäni herätyskampanja. Herätetään tarttumaan haasteeseen, nostetaan tärkeä kysymys esille. Tuleeko työntekijän elää tekemällään työllään? Mikäli vastaat kyllä, niin silloin vakiduuni-kampanja on sinua varten.

Nollatuntisopimukset ovat levinneet eri aloille ja niitä tarjotaan lähinnä jo entisestään heikoilla työehdoilla työskenteleville työntekijöille. Kansalaisaloitteen panivat aluille Metallin, JHL:n ja PAM:n aktiivit, he näkevät ongelmana työn, millä työntekijä ei pysty elättämään perhettään saati itseään.

Aloitteen 18 tunnin viikkotyövaatimuksesta työsopimukseen ei kaada yhtään yritystä Suomessa, kyse on lähinnä työntekijän arvostuksesta. Tehdään työsopimus, missä kummatkin osapuolet ovat tyytyväisiä. Opiskelijat ja muut erityisryhmät säilyttävät mahdollisuuden tehdä lyhempääkin työviikkoa, koska aloitteessa annetaan kirjallisin perusteluin mahdollisuus tehdä työsopimus alle 18 viikkotyötunnin.

Kampanjassa on myös tärkeää kohdata ihmisiä kasvotusten. Työpaikalla nimien kyseleminen aloitteeseen tuo keskusteluun työelämän tärkeät kysymykset. Työntekijöille tulee tunne, että liitto tekee tekoja. Epäileväiset liittyvät liittoon ja kierre on valmis. Tekojen kautta syntyy liikettä, joka johtaa kaikkien työntekijöiden parempaan työelämään.

Tulevaisuudessa työntekijöiden oikeudet joutuvat entistä kovemmalle, kun digilisaatio ja robotisaatio hävittävät perinteiset työpaikat. Mikäli ammattiyhdistysliikkeet eivät ole tulevaisuudessa alhaalta päin johdettuja kansanliikkeitä, ei meillä ole myöskään vastavoimaa puolustaa suomalaisia työpaikkoja, joilla työntekijät pystyvät elättämään perheensä.

Tule rohkeasti mukaan. Ensimmäinen askel on allekirjoittaa kansalaisaloite, sen jälkeen on aika tarttua työkaveria hihasta ja pyytää mukaan taistelemaan asian puolesta.

Ari Wigelius
Tampere