Ari Wigelius

Blogi

Nuoret töihin kunnon palkalla

Kokoomuksen kansanedustaja Harri Jaskari kirjoitti ”Nuoret töihin perustulon avulla” (AL 20.6.) Sinänsä keskustelun avauksessa ei ollut mitään uuttaa, onhan ideaa perustulosta yritetty esittää erilaisista ideologisista näkökulmista jo aikaisemminkin. Kukin puolue on vain omia kannattajiaan ajatellen esittänyt eri ratkaisuja sen toteuttamiseksi. Toiset eivät halua tehdä perinteisiä töitä, vaan hengailla taidepiireissä, kun taas Kokoomuksen idea on saada työvoimakustannukset yhteiskunnan maksettavaksi.

Minua ihmetyttää tämä porvareiden halu käydä tavallisten duunareiden kukkarolla. Suuri tuloiset kun tekevät kaikkensa, että pystyvät kiertämään veroja. Kuka silloin maksaa yhteiskunnan pyörittämisen? Niinpä, keskituloiset. He maksavat tällä hetkellä tuloihinsa nähden jo eniten veroja eri tuloluokista. Ei keskituloinen perhe rikas ole, siitä yhteiskunta on pitänyt huolta eri maksuillaan. Siihen on syynsä, miksi monet viivyttävät perheen perustamista yli 30-vuotiaiksi. Ei ole varaa tehdä lapsia, eikä palkkoja laskemalla nuorten perheiden perustaminen ainakaan aikaistu.

Harri Jaskari sanoi myös, että nuoret haluavat mielummin töihin kuin jäädä kotiin makaamaan. Milloin näin ei olisi ollut? Nuorten velttoilua on liioiteltu mediassa, moni nuori tarttuu tänä päivänä hommaan kuin hommaan. Tosia asia on vain se, ettei sellaisia töitä ole tarjolla, missä töistä saadulla palkalla pystyisi itsensä elättämään, saati perheensä. Kyllä nuorilla työntekijöillä pitää olla oikeus tulla toimeen omalla työllä, ilman että heidän täytyy hakea toimeentulotukea tai lainata rahaa vanhemmilta. Perustulon kaltaiset ideat kuullostavat hyviltä vähävaraisten näkökulmasta, sen ymmärrän, mutta eikö suomalainen yhteiskunta ole perustunut siihen, että jokainen tulee työnteolla toimeen?

Tosin Jaskarin tarkoittamat orjatyömarkkinat ovat jo käytössä, nimittäin vuokratyömarkkinoilla hänen esittämää mallia jo sovelletaan. Nollatuntisopimuksella olevat työntekijät ovat eräänlaisen perustulon varassa, kun saavat tukea elämiseensä valtiolta ja kunnilta eri tukien muodossa. Toivon, että Kokoomus esittäisi muitakin ratkaisuja, kuin työntekijöiden työsuhdeturvaa heikentäviä esityksiä. Tiedän, että teistä on siihen, tehdään ratkaisuja yhdessä.

Ari Wigelius
työtön, Tampere (sd.)

Anna palautetta:

Sosiaallisessa mediassa voit antaa palautetta seuraavista kuvalinkeistä:

———————————————————————————-

Olen julkaissut kirjoituksen myös muualla verkossa ja voit antaa palautetta alla olevista kuvalinkeistä, voit myös kommentoida kirjoitusta kyseisissä palveluissa:

 

 

———————————————————————————-

Kansanedustaja Harri Jaskarin vastaus vastakirjoitukseeni 11.7. Aamulehdessä: