Myös päättäjät ovat vastuussa kiusaamisesta

Koulujen alettua lapset lähtevät innokkaasti oppimaan uutta maailmaa. Vanhojen kavereiden näkeminen kesän jälkeen on riemastuttavaa, kaikki jatkuu kuin ennenkin. Uusia tuttavuuksia tulee kaikille, joihin tutustutaan hiljalleen arjen kulkiessa eteenpäin.

Kaikille uuden lukukauden alkaminen ei kuitenkaan tunnu mukavalta. Kiusaamisen uhreiksi joutuneilla jatkuu ikävä arki, kun joka päiväsestä aherruksesta yritetään selvitä ehjin nahoin. Meitä kaikkia on kiusattu, mutta joidenkin kimppuun käydään herkemmin. Mitä enemmän erottuu joukosta, sitä varmemmin joutuu kiusatuksi.

Kiusaaminen vaikuttaa uhriin monilla eri tavoilla. Tutkimuksissa on huomattu, että kiusatuiksi joutuneet ovat kärsineet todennäköisemmin paniikkihäiriöistä, masennuksesta ja ahdistuneisuudesta. Usein kiusaamisen arvet säilyvät lopun elämän, eivätkä ne parane helpolla. Kiusaamiseen tulee siis puuttua nopeasti.

Kiusaajat voivat olla myös uhreja, vaikkakin joskus kyse voi olla kateudesta tai halusta tehdä vaikutusta ympärillä oleviin kavereihin. Kiusaaja purkaa pahaa oloaan, eikä hänellä ole välttämättä ymmärtäviä läheisiä kuuntelemassa. Kiusaaja ei aina myöskään ymmärrä tekevänsä väärin.

Päättäjänä koen olevani vastuussa tulevaisuuden kaupunkilaisten onnellisesta lapsuudesta. Meidän tulee tarkoin punnita, millaisissa olosuhteissa järjestämme koulutusta niin oppilaitoksissa kuin varhaiskasvatusta päiväkodeissa. Kiusatut ja kiusaajat tarvitsevat ammattilaisten osaavaa hoivaa ja nopeaa puuttumista kiusaamiseen. Lapsiin tulee panostaa, koska he rakentavat tulevaisuuden.

Todellisuudessa olemme kaikki vastuussa lastemme arjesta. Pyydän teitä kysymään usein lapsiltanne, onko sinulla kaikki hyvin? Tämä tuntuu itsestään selvältä, mutta silti kaikki tiedämme, että tämä unohtuu liian helposti arjen kiireessä. Kuunteleminen katsoen silmiin ja kuuntelu kännykkä kädessä ovat eri asioita. Pysähtykää välittämään, niin teemme meille kaikille paremman tulevaisuuden.

Ari Wigelius
kaupunginvaltuutettu (sd)
Tampere

Kommentit

Jätä kommentti