Ari Wigelius

Blogi

Luovia ratkaisuja arkipäivän ongelmiin

Julkaistu Aamulehden mielipidepalstalla 2.8.2012 otsikolla
”Sovelletaan Tammelassa luovia ratkaisuja”

Miksi Tammela rakennetaan täyteen? Luovatko kerrostalot puiden tilalla hyvinvointia? Nämä ovat kysymyksiä, jotka minulle tulevat mieleen Tammelan tulevaisuudensuunnitelmia katsoessa. Voitaisiinko kerrostalojen sijaan rakentaa julkisia liikuntapaikkoja lisää? Minusta niin voitaisiin tehdä. Tuskin olisi haittaa saada nuoret liikkumaan enemmän ja ikä-ihmisetkin ulos seurustelemaan. Muistan hyvin matkaltani Barcelonasta kun aamukahville mennessäni huomasin lähipuistoissa puhetta ja naurua. Siis klo 9 aamulla. Siellä oli menossa petankipelit, missä isoisät ja isoäidit ottivat mittaa toisistaan. Oli hauska katsella, kun he pelasivat ilmeisen tosissaan, mutta kuitenkin pilke silmäkulmassa. Voisiko Tampereella olla samanlaisia perinteitä, jos täällä olisi siihen mahdollisuus? Tammelassa on paljon ikäihmisiä ja nuoria. Olisiko mahdottomuus luoda lisää liikuntapalveluita Tammelaan, eikä automatkan päähän?

Eikä tämä ongelma yksin koske vain Tammelan kaupunginosaa, kaupunkikuvan tiivistämisessä on unohdettu jo kaupungissa asuvat. Ei anneta joka kulman täyttyä täydentämisrakentamisella. Pysähdytään miettimään ensin miettimään mitä muuta tonteilla voitaisiin tehdä? Esimerkiksi Koukkunimeen voitaisiin suunnitella jonkinlaista puistoa erilaisille harrastus mahdollisuuksille, lapset mukaan ja näin saataisiin eri sukupolvet kohtaamaan harrastuksien merkeissä. Sen jälkeen kun on mietitty näitä eri mahdollisuuksia, voidaan puhua kaupunkikuvan tiivistämisestä. Ehkä silloin valituskierteetkin vähenisivät?

Kun luodaan erilaisia liikkumismahdollisuuksia lähelle, saadaan ihmiset ulos kodeistaan nauttimaan toistensa seurasta. Sanotaan, että yksinäisyys on vakava ongelma Suomessa niin nuorten kuin vanhusten keskuudessa, mutta yritetäänkö sen eteen tehdä oikeasti jotain? Nyt meillä kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa tähän ongelmaan edes hieman. Kerro mitä sinä haluaisit harrastaa omassa kotipiirissäsi?

Pienellä rahalla saadaan suuria mahdollisuuksia tavallisille kansalaisille.

Ari Wigelius

Kuntavaaliehdokas SDP Tampere