Leikkipuistojen tulisi tarjota elämyksiä

Nykypäivänä on haaste saada lapset innostumaan ulkona leikkimisestä. Ennen älypuhelimien ja muiden vempaimien tuloa, lapset viettivät helposti ulkona koko päivän. Tosin pihat eivät ole vielä täysin tyhjentyneet, mutta selvä muutos on nähtävillä lasten liikkumisessa, mikä on havaittu tutkimuksissa.

Valtion liikuntaneuvoston LIITU 2018-tutkimuksessa huomattiin, että 11-15-vuotiaiden kiinnostuminen liikkumisesta oli selvästi vähentynyt. Myös ruutuaika oli 55% lapsista yli suositusten, eli yli kaksi tuntia päivässä. Voimme etsiä syyllisiä vanhemmista tai voimme syyttää älypuhelimia. Mielekkäintä lienee kuitenkin keksiä ratkaisuja arkiliikunnan lisäämiseksi.

Poikien kanssa Nekalassa Riihipuistossa.

Tampereen leikkipuistot ovat tulleet meidän perheelle tutuiksi, koska harrastamme puistobongailua. Lähdemme ajelemaan jonnekin päin ja etsimme asuinalueelta leikkipuiston. Toisinaan katsomme etukäteen vinkkejä hyvistä leikkipuistoista. Nekalan vehreät puistot, Pikku Kakkosen sekä Emil Aaltosen leikkipuistot ovat suosikkeja. Haiharanpuiston iso laiva on innostavin leikkiväline.

Haiharanpuiston iso laiva on koko Tampereen kivoin leikkiväline.

Ennen puistobongailun aloittamista vietimme aikaa samoissa lähipuistoissa, mutta uuden harrastuksen myötä lähdemme tutustumaan mielellään uusiin puistoihin. Olen tehnyt kuitenkin huomion, kuinka leikkipuistot ovat lähes samannäköisiä kaikkialla. Hiekkalaatikko, keinut ja kuluneet kiipeilytelineet. Mielikuvitus puuttuu leikkipuistoista. Lapset suuntaavatkin usein nopeasti leikkipuistojen vieressä oleviin metsikköihin, jotka tarjoavat parempia elämyksiä.

Vanhempi poikani juoksentelemassa Järvensivunpuistossa.

Metsässä puut, pusikot sekä kivikot luovat lapselle mahdollisuuden mielikuvituksen käyttämiseen. Tarvitseeko leikkipuistoissa olla tekonurmea ja kaiken niin kliinistä. Puut, isot kivet sekä kuralätäköt loisivat tunnelmaa myös rakennettuihin leikkipuistoihin. Päiväkotien työntekijät varmasti allekirjoittavat tämän, koska usein omia lapsiani hakiessa, ovat kummatkin riemuissaan pihan ainoassa kuralätäkössä.

Tulen jättämään seuraavassa kaupunginvaltuuston kokouksessa valtuustoaloitteen, missä herättelen kaupunkia pohtimaan leikkipuistojen tulevaisuutta. Heitän ajatusta Titanic-puiston rakentamisesta Särkänniemen lähelle. Luonnonmukaisten leikkipuistojen lisäämiseksi kaupunginalueella. Vuosittain järjestettäisiin äänestyksiä uusista leikkivälineistä puistoihin, näin annettaisiin lapsille ääni tulevaisuuden puistojen rakentamisessa.

Tampereen kaupungilla on 20.4.2020 asti auki leikkipaikkakysely, missä kartoitetaan eri leikkivälineiden ja leikkipuistojen tarpeellisuutta. Toivottavasti mahdollisimman moni vanhempi vastaa kyselyyn ja kysyy myös lapsilta toiveita unelmien leikkipuistosta. Kaupunki varmasti kuuntelee leikkipuistoja käyttäjien toiveita.

Perheen kanssa Rautaharkonpuistossa

Leikkipuistoihin kannattaa panostaa, koska lapsien liikkumattomuus tulee tulevaisuudessa maksamaan enemmän kuin elämykselliset leikkipuistot. Yhteisleikit lisäävät perheiden hyvinvointia ja lapsuuden muistoihin jää onnelliset hetket leikkipuistoista.

Ari Wigelius (sd)
kaupunginvaltuutettu
Tampere

Kommentit

Jätä kommentti