Ari Wigelius

Blogi

Lakkojen määrä on romahtanut

Kokoomusvaikuttaja Petri Rajala (AL 1.4.) kävi kovin sanakääntein lävitse suomalaisen lakko-oikeuden tuomat rangaistukset. Hyvin populistiseen tapaan hän yksinkertaisti erilaisia asioita ja meni henkilökohtaisuuksiin.

SAK:n laskelmien mukaan työtaisteluiden takia menetettiin viime vuonna yksityisellä sektorilla noin 0,05 prosenttia työajasta. Tässäkin laskelmassa suurimpana syynä olivat hallituksen yksipuoliset pakkolakihankkeet, jotka kaatuivat perustuslain vastaisina kaikessa hiljaisuudessa. Puhummeko siis valtavasta ongelmasta, kuten Rajala haluaa kärjistää?

Suomalaiset työntekijät ovat sitoutuneita työhönsä, mikäli lakon takia he joutuvat olemaan pois työpaikalta, niin tekemättä jääneet työt tehdään lakon jälkeen usein palkattomalla ylityöllä. Kaikilla aloilla tämä ei ole mahdollista, mutta päänsääntöisesti tutkimukset vahvistavat väitteeni. Rajalan puheet lakkojen aikana menetetyistä rahoista ovat siis tuulesta temmattuja.

Antti Rinteen asema demareiden puheenjohtajana on vahvistunut, koska hän ymmärtää tavallista palkansaajaa ja puolustaa tätä tarvittaessa, vaikka oikeudenkäynnissä asti. Rohkeutta pistää itsensä peliin on aina arvostettu poliittisissa puolueissa, siksi ihmettelen Rajalan tarvetta hyökätä Rinteen kimppuun.

Politiikka on rikki, mikäli keskitymme vain riitelemään, emmekä keskity Suomen rakenteellisten ongelmien ratkaisemiseen. Sosialidemokraattina toivon hallituksen onnistuvan työllisyyshankkeissaan, koska Suomi nousee lamasta vain työllä. 

Ari Wigelius (sd.)
Tampere

 

Vastakirjoitus Petri Rajalalle on julkaistu Aamulehdessä 4.4.2016