Ari Wigelius

Blogi

Kun vuokratyöntekijöistä tuli kertakäyttötyöntekijöitä


Minkä takia kirjoitan tästä? Koska olen huomannut nuorten pahan olon, epäluulon työtä kohtaan. Riistotyötä, paskatyötä, palkalla ei elä, työttömänä on kivaa. Näitä lauseita näemme joka päivä lehdissä tai milloin missäkin ajankohtaisohjelmassa. Kuinka nuorilla on ongelmia työllistyä, kuinka he syrjäytyvät työmarkkinoilta. Näytetään lukuja ja myönnetään ongelma. Mutta onko jatkuvien ongelmien esiintuominen ratkaisu? Miksi kukaan ei tartu ongelmaan päättävissä elimissä? Minkä takia työnantajapuoli torjuu kaikki parannusehdotukset vuokratyönehtoihin? Minkä takia ammattiliitot eivät ole vuokratyöntekijöiden asialla enemmän? Minkä takia vakituisissa työsuhteissä olevat työntekijät ajattelevat vuokratyöntekijöitä oman työn turvana, he kun toimivat hiljaisina aikoina puskurina lomautuksille ja irtisanomisille. Meidän kaikkien pitäisi herätä ajattelemaan tulevaisuutta, koska yksikin syrjäytynyt ihminen työmarkkinoilta on liikaa.

Tämän hetken ongelma:

Töihin tarvittaessa kutsuttava vuokratyöntekijä tulee uuteen työpaikkaan, opettelee uuden työn ja on intoa täynnä. Mutta jos hän ei satu olemaan jonkun tuttu tai ”riittävän tehokas” työssään, häntä ei kutsuta enää töihin. Ja mieti miltä sinusta tuntuisi aamuisin odottaa tekstiviestitse kutsua töihin? Päiviä kuluu eikä kutsua töihin tule. Moni murtuu, toivo menee päivä päivältä. Ensin menee usko itseensä ja sen jälkeen yhteiskuntaan. Joka puolella tulee syyllinen olo.  ”Olen työtön, kaikki pitävät minua loisena.” ” Ei ne kuitekaan ota mua sinne.”

Sanotaan, että monet haluavat olla vuokratyössä, se sopii heille. Heidän jopa sanotaan tykkäävän tästä työmuodosta. Mutta monellako heistä on oikeasti valinnanvaraa?  Tosin tätä suurempi ongelma on se, että pidemmällä aikavälillä tämä johtaa vuokratyösuhteiden pitkittymiseen, jotka korvaavat sitten vakituiset työsuhteet tilaajayrityksen kirjoilla. Onko Nokian Renkaiden työntekijöillä oikeasti parempi olla vuokratyöntekijöinä, kuin talon kirjoilla? Tuskin kukaan työntekijä, joka on työskennellyt vakituisena yrityksessä on sitä mieltä, että vuokratyöntekijäksi siirtyminen sitouttaisi työntekijää yritykseen enemmän.

Toki työntekijöiden pitää ottaa myös vastuuta omasta työstään, eikä ajatella koko ajan pahaa työnantajasta. Kun me pidämme huolta omalta osaltamme työnlaadusta, niin eivät työnantajat voi kuin antaa periksi vaatimuksiemme edessä. Liittymällä oman alan ammattiliittoon, saadaan yhteinen ääni vaatimuksille. Koska yhdessä olemme tämän hyvinvointiyhteiskunnan olemme rakentaneet, ei anneta nyt markkinavoimien murtaa sitä.

Työnantajien tulisi antaa vastuuta työntekijöille, se palkitaan tulevaisuudessa sitoutuneina työntekijöinä. Miksi juuri pienyrityksissä on parasta työntekijän olla? Koska työnantajalle jokainen työntekijä on elintärkeä. Pitämällä heidät tyytyväisinä, se näkyy yrityksen jokapäiväisessä tuloksessa. Useimmiten suuret yritykset eivät kohtaa työntekijöitä päivittäin, se johtaa väärään ajattelutapaan, missä työntekijät ovat vain kuluerä yritykselle. Mitä enemmän työtä ulkoistetaan, sitä huonommin menee yrityksen työntekijöillä. Toki silloin yritys säästää rahaa työntekijöiden palkkojen alentamisella, mihin nämä säästöt sitten menevät? Siihen löytyy yksi esimerkki Finnairilta stay-bonukset.

Ongelmaan parannusehdotus:

Olen kuullut monia eri ratkaisuja, mutta mielestäni koko vuokratyömalli pitäisi lopettaa. Kuinka yrityksille voi olla kannattavampaa pitää yllä muita yrityksiä, kun he voisivat ottaa heidät ilman välikäsiä omaan yritykseensä? Lyhyen ajan säästöt syövät pitkän ajan tulosta. Osakkeen omistajien ja yritysten hallitusten pitäisi ajatella työntekijöitä voimavarana, eikä kustannuseränä.

Mutta jos työnantajat eivät halua lopettaa tätä työsuhteen muotoa, niin ainakin pitää asettaa tiukat asetukset vuokratyösuhteen ehdoille. Ei enää laittomia nollatuntisopimuksia, mikä työsopimus se sellainen on missä ei ole yhtään työtunteja? Töiden luvataan jatkuvan vakituisena, mutta silti tehdään määrä-aikaisia työsopimuksia, mitkä määrä-aikaisuuden perusteet tähän? Ei laittoman pituisia koeaikoja, koeaika ei saa ylittää lyhyissä sopimuksissa yli puolta työsuhteesta. Ja lopuksi kun vuokratyöntekijä palkataan muutaman vuoden jälkeen talon kirjoille, pitäisi hänet ottaa vanhana työntekijänä, ei uutena työntekijänä työsuhteeseen. Silloin lomat pitää kerryttää alusta, eli seuraavan kesän kesälomat jäävät väliin.

Ehdotan minimivaatimuksia työolojen parantamiseksi:

–         Jos työtehtävä on pitkä-aikaista/jatkuvaa, työsuhteen pitää olla vakituinen tilaajayrityksessä.

–         Maksimi vuokratyösuhteen pituus pitää olla enintään yksi vuosi, jonka jälkeen tilaajayritys velvoitetaan palkkaamaan työntekijä tilaajayrityksen omille palkkalistoille.

–         Joka aamu töihin kutsuttavien palkka on pitää 25 prosenttia enemmän kuin TES:n mukainen minimipalkka, ns. valmiuslisä.

–         Vuokratyöyritys tai sen vastuuhenkilöt, jotka on tuomittu oikeudessa työlain tai jonkin muun lain törkeästä rikkomisesta, asetetaan toimintakieltoon oikeuden määrittelemäksi ajaksi.

 

Vuokratyöntekijöille reilut pelisäännöt työelämään.

Ari Wigelius

Julkaistu Aamulehden mielipidepalstalla 24.3.2012 otsikolla ”Vuokratyöntekijöille reilut pelisäännöt työelämään”. Kuva jutusta.

Kirjoitus oli ensimmäiseni politiikassa, noin kuukausi kirjoituksen julkaisemisesta päätin lähteä ehdolle kunnallisvaaleissa 2012. Yhtenä vahvana teema oli puolustaa vuokratyöntekijöiden oikeuksia.