Ari Wigelius

Blogi

Kuka kuulee nuorten hätähuudon?

Menneen viikon ajan olemme saaneet lukea ja kuulla itsenäisyyspäivän kiakkovieraista, kuinka valtaosa suomalaisista oli sitä mieltä, ettei tapahtumassa ollut mitään järkeä. Poliisin leimatessa anarkistien ja kommunistien muodostaneen ryhmittymän rosvoporukaksi, he tekivät samalla palveluksen näille ryhmille, jotka eivät muuten saa ääntään kuuluviin mediassa. Tapahtumia seurasivat monet pätkätyöläiset ja nuoret työttömät. Juuri he ovat nykypäivänä varsin taipuvaisia omaksumaan kiakkovieraiden hyvää tarkoittavat ajatukset, koska he tuntevat, ettei kukaan oikeasti välitä heistä tällä hetkellä. Nämä nuoret seurasivat tapahtumia tiiviisti, kun sosiaalinen media täyttyi nopeasti aiheeseen liittyvistä jutuista. Tätä sekasortoa toimittajat lietsoivat parhaansa mukaan ottaen kuvia ja haastatteluja kesken rähinöinnin.

Nykymallinen hyvinvointiyhteiskunta on vieraannuttanut monet nuoret ajattelemasta vastuuta omasta toimeentulostaan, taistellaan mieluimmin perustulon puolesta kuin reilujen työmarkkinoiden puolesta. Ammattiyhdistysliikkeen tulisi kääntää näiden nuorten ajatukset ennemmin taistelemaan suomalaisten työpaikkojen puolesta ja sellaisten työmarkkinoiden, mitkä meillä olivat ennen vuokratyön ja pätkätöiden yleistymistä. Nykymalliset työmarkkinat ajavat toimeliaatkin nuoret syrjäytymään, kun esimerkiksi matalapalkka-aloilla työskentelevät saavat kuulla heidän pomojensa tienaavan moninkertaisesti, vaikka he itse tekevät varsinaisen työn. Tällä tavalla nuorilta viedään motivaatio jaksaa päivästä toiseen, elää köyhyyden rajamailla, herrojen juhliessa verorahoilla rapujuhlissa.

YLE:n ajankohtaisohjelma A-Talk astui myös kiakkovieraiden paitsioansaan, kun nimettömänä esiintynyt anarkisti ja Riikka Yrttiaho (vas.) saivat tuoda viestinsä koko Suomen tiedettäväksi. Olisimmeko kuulleet heidän sanomansa ilman väkivaltaisia tapahtumia? Varsinkin kun studioon oli saatu populistisesti asiaa kommentoineet PS-lehden päätoimittaja Matias Turkkila ja kansanedusta Jukka Kopra (kok.). Varsinkaan Kopra ei niittänyt viikolla mainetta aiheen asiantuntevana kommentoijana. Kärjistykset kummaltakin puolelta löivät pahasti yli, niin ettei keskustelua voinut kutsua enää kovinkaan fiksuksi. Minusta laajempaan keskusteluun tulisi tuoda uusia pelaajia, jotka miettisivät asioita aidosti, ilman omaa poliittista propagandaa.

Kuka vei voiton rankkaripeleissä?

Anarkistit ja kommunistit saivat viestinsä läpi mediassa, joka janosi yhteenottoja jo ennakkoon, saaden kohuotsikkoja omiin tarpeisiinsa. Ylilyöntejä ei olisi myöskään tapahtunut, mikäli poliisiviranomaisten päälliköt olisivat tarttuneet toimiin ja peruneet saamiensa tietojensa perusteella koko kiakkovieras-tapahtuman Tampereella. Toivottavasti tulevia uhkaavia tapahtumia pystytään estämään paremmin, ettei A-Talkissa anarkistin esittämä toivomus sekasorrosta ja uusista väkivaltaisista mielenosoituksista käy toteen Suomessa. Koska meillä ei ole asiat vielä yhtä huonosti kuin Ukrainassa tai Kreikassa, missä mielenosoituksille on oikeasti syytä.

Toivon aidosti yhteiskunnan heikommista välittävien vaikuttajien heräävän kuuntelemaan nuorten hädänhuudot tosissaan, koska pelkkä ongelmien toteamien ei enää riitä. Muutoin kommunistien, Perussuomalaisnuorten ja Kokoomusnuorten tapaiset vihaiset järjestöt ajavat nuoret harhapoluille todellisen vaikuttamisen poluilta. Vihalla ei saavuteta todellisia tuloksia, vain kiakkovieraiden toivomaa sekasortoa Suomeen. Antamalla kaikille nuorille heidän kaipaamansa rakkautta, voimme tulevaisuudessa nauttia rauhallisesta yhteiselosta eri yhteiskuntaluokkien välillä.

Ari Wigelius
Tampere