Ari Wigelius

Blogi

Kodittomat ansaitsevat paremman huomisen

Syksyn kylmenevien iltojen edessä monet meistä kääriytyvät oman lämpimän peiton alle. Koditon etsii itselleen lämmintä yösijaa, mitä pahimmassa tapauksessa ei löydy ollenkaan. Aamulla koditon herää aikaisin, kun rappukäytävään ilmestyvät valot. Kodittomat elävät elämää, jota emme osaa ymmärtää.

Asunnottomien yötä vietetään 17.10. koko Suomessa. Tuona päivänä voimme nähdä uutisissa muutaman jutun kodittomien arjessa, mutta seuraavana päivänä elämän kiertokulku jatkaa matkaansa. Suurimmissa kaupungeissa järjestetään tapahtumia ja annetaan vapaaehtoisille mahdollisuuksia toimia kodittomien hyväksi. Vailla Vakinaista asuntoa ry järjestö herättää kansalaiskeskustelua aiheesta sosiaalisessa mediassa.

Ongelmia on meillä kaikilla, voimme myös syyttää kodittomia itse aiheutetusta tilanteesta. Syrjäytyminen on aikamme pahimpia ongelmia, josta vaikenemme liian helposti. Kodittomia eivät ole vain keski-ikäisiä miehiä, jotka käyttävät alkoholia. Nykypäivänä koditon voi olla vasta elämänsä aloittanut nuori kuin vanhempi ihminen. Vuokrien noustessa yhä korkeammalle, joutuvat vuokralla asuvat pahempiin ongelmiin.

Suurimmissa kaupungeissa pienipalkkaiset työläiset jäävät pahaan rakoon, jos elämässä sattuu yllätyksiä. Ero parisuhteessa tai kodinkoneen hajoaminen voivat luistaa maksuvaikeuksiin. Kodittomuus on oire monista ongelmista, joille aina ei voi ihminen itse mitään. Kodittomuutta pidetään myös piilossa niin kauan kuin mahdollista, koska asia on niin häpeällinen ihmisen itsensä mielestä.

Uskon suomalaisten haluavan antaa kodittomille paremman huomisen, antamalla toisen mahdollisuuden ihmiselle, saamme itse monin verroin takaisin. Kyse ei ole rahasta, vaan uskosta ihmisyyteen. Lähtemällä mukaan talkoisiin asunnottomien yönä, voimme nähdä vilauksen karusta maailmasta, mutta samalla annamme paremman yön sitä tarvitsevalle.

Ari Wigelius(sd)
Tampere

Kirjoitus on julkaistu Aamulehdessä 10.10.2016