Ari Wigelius

Blogi

Kirkollisvaalit ovat menettäneet arvonsa

Isänpäivänä käytiin Suomessa kirkollisvaalit. Hurmos ja vaalihuuma olivat kaukana näistä vaaleista, niin media kuin kansalaisetkin sivuuttivat vaalit melko tylysti. Äänestysprosentti tippui jälleen muutaman prosenttiyksikön ja televisiosta näytettiin vaali-iltana mieluimmin reality hömppää kuin vaalien tuloksia. Kansalaiset kyselivät toisiltaan ovatko äänestäneet vaaleissa, toiset miettivät kuuluivatko edes kirkkoon ja toiset kertoivat, etteivät olleet äänestäneet ikinä näissä vaaleissa.

Tampereella lopulliseksi äänestysprosentiksi muodostui lopulta vain 11,7 % ja nuorista 16–18-vuotiaista äänioikeutetusta 3264 äänestäjästä uurnille vaivautui äänestämään lopulta vain neljä, näin nuorten äänestysprosentiksi muodostui siis 0,12 %. Luvut ovat karuja, mutta kertonevat sen, kuinka paljon pakkokastetut kirkonjäsenet arvostavat kirkkoa. Valittujen jäsenten keski-ikä oli myös erittäin korkea. Tämä kertonee sen, ettei muutaman vuosikymmenen päästä näissä vaaleissa ei äänestä enää kukaan.

Vaalien aikana huomiota keräsi myös suuri kirkosta eronneiden määrä. Tämä laitettiin eroakirkosta.fi masinoiman kampanjan syyksi, mutta samalla viitattiin kintaalla todellista kritiikkiä kohtaan. Suuri enemmistö kirkon jäsenistä kokee kirkon toiminnan luotaantyöntäväksi ja ettei kirkko arvosta kaikki ihmisiä tasa-arvoisesti, vaikka niin julistavat omissa saarnoissaan. Tähän saatiin hieno muutos vaaleissa, kun muutostahtoiset ihmiset keräsivät hyviä äänimääriä ympäri Suomen. Tämä antaa eduskunnalle signaalin äänestää tasa-arvoisen avioliittoliitto lain puolesta.

Uusissa valtuutetuissa voi piillä kirkon voimavara tulevaisuudessa. Mikäli he pystyvät muuttamaan kirkon toimintaa kansan parissa, niin ehkäpä silloin voimme taas puhua kansan kirkosta. Nimittäin kyllä kirkko tekee myös paljon hyvää ja valitut edustajat ovat varmasti hyviä ihmisiä. Äänestäjät heittivät pallon heille ja toivottavasti näemme suuria muutoksia kirkon toiminnassa.
Mikäli uudet kirkkovaltuutetut eivät saa muutosta aikaan kirkon sisällä, niin kirkollisvaalit tulee lopettaa ajan myötä. Vaalien tulos kertoo suomalaisille sen, etteivät edes kirkon omat jäsenet arvosta kirkon sisällä tapahtuvaa demokratiaa. Alhainen äänestysprosentti kun halveksii demokratian merkitystä päätöksenteossa.

Ari Wigelius
Tampere

Kirjoitus on luettavissa myös Uusi Suomi blogipalvelussa