Kiakkovierasjuhlijat pelasivat anarkistien pussiin

Itsenäisyyspäivänä Tampereella nähtiin anarkistien vastenmielisiä tekoja, kun näyteikkunat, bussit ja poliisit saivat kyytiä raivoisalta joukolta. Mielenosoittajat valitsivat teemoikseen jääkiekon ja Timo Jutilan, tarkoituksenaan ilmeisesti hämätä viattomia mukaan kiakkovierasjuhliin huumorimielellä. Moni kun jakaa nykypäivänä käsityksen, ettei Suomessa kaikilla ole hyvä olla. Huumorin varjolla luotiin median kautta hypeä tapahtumalle, vaikka asioista perillä olevien oli helppo ymmärtää mihin tapahtuma tulee johtamaan. Varsinkin kun oli tiedossa Helsingistä tulevat anarkistijoukot.

Itse havahduin tapahtuman luonteeseen edellisenä päivänä, kun kävin Kiakkovierasjuhlien kotisivuilla. Poliisin ei olisi tarvinnut tehdä suurta operaatiota huomatakseen kiakkojuhlien olevan anarkistien varjotapahtuma. Mutta oikeastaan voiko viranomaisia syyttää mistään, kun he antoivat joukolle mahdollisuuden esittää mielipiteensä rauhanomaisesti. Tosin tuskin tätä mahdollisuutta kiakkovierasjuhlijat edes aikoivat pohtia? Haluttiin saada huomiota medialta ja kansalta, tekemällä tietoisesti ylilyöntejä pitkin Tamperetta. Tosin samalla he vievät muilta mahdollisuuksia tehdä rauhanomaisia mielenilmauksia, kun he typerillä toimillaan leimaavat kaikki mielenosoitukset anarkistien puuhiksi.

Juhlapäivänä kansalaisia turvaamassa olleet poliisit saivat kokea kiakkovierasjuhlijoiden vihan jo alkumetreillä, kun kaljatölkkejä heiteltiin poliisin niskaan kulkueesta. Maalilla tuhrittiin virkapukuja ja heiteltiin paukkupommeja poliisin sekaan, joille tietojen mukaan on tullut kuulovaurioita. Näitä saavutuksia nämä vihaiset pienet ihmiset pitävät voittona natsisioista, siis näistä ihmisistä – poliiseista, jotka ovat aivan tavallisia Suomen kansalaisia. Mielenosoittajat kertoivat poliisin aloittaneen kaiken. Siis ensin heitellään kaikkea niskaan, kaadetaan aitoja ja tämän kaiken jälkeen ei edes oteta vastuuta teoistaan. Tosin vastuunkantaminen ei taida olla anarkistien arvojensa mukaista.

Sosialidemokraattina, eli vasemmiston edustajana, pidän näitä tapahtumia häpeällisenä. Varsinkin kun tapahtumat tapahtuivat Suomen itsenäisyyspäivänä. Kun Suomen lippua yritetään polttaa tai laskea tangosta alas, niin siinä kohtaa tavalliset suomalaiset tarttuvat vastatoimiin ääriryhmiä vastaan. Pidän myös erittäin arveluttavana Vasemmistoliiton riveistä kantautuneista äänistä, joiden mukaan Suomen lipun voi polttaa Suomen itsenäisyyspäivänä. Mikäli Suomi on niin vastenmielinen maa, niin mikseivät he lähde vaikkapa Venäjälle? Tosin siellä mielenosoittajien kohtelu on hieman toisenlaista. Miksi siis vastustaa suomalaista yhteiskuntaa, kun verrattuna maailman muihin maihin meillä on täällä hyvä olla.

Yhteiskunnastamme löytyy monia epäkohtia, mutta meillä on mahdollisuuksia tarttua näihin rauhanomaisesti, käyttämättä väkivaltaa. Vai ovatko asiat meillä liian hyvin, kun demokratia ei kiinnosta? Vai ovatko prosessit liian vaikeita kansalaisille?  Toivon ihmisten heräävän yhteiskuntamme heikoimpien pahoinvointiin, kun he näkivät tämän vastenmielisen toisen vaihtoehdon. Lähtekää joukolla mukaan vaikuttamaan, koska näin välitätte yhteisestä
tulevaisuudestamme.

Ari Wigelius
Tampere

Kommentit

Jätä kommentti