Ari Wigelius

Ay-Uutisia

Kesätyöntekijät saivat ala-arvoisen työtodistuksen

Kaksi nuorta naista sai tämän kesän kesätyöstään työtodistuksen, jossa työsuhteen päättymisen syyksi oli merkitty HEHHEHEHHE ja työntekijän nimeksi ÄRSYTTÄÄKÖ HÄH?!?!?!?. Todistus sisälsi jopa kiroilua.

”Ajattelimme, ettei tämä voi olla todellista”, Hanna (nimi muutettu) kertoo hetkestä, kun he saivat työtodistukset.

PAMin aluepäällikköä Niina Koivuniemeä ei myöskään naurattanut, kun naiset tulivat työtodistus kädessään PAMin Tampereen toimistoon. Tapaus lienee lopulta muuttunut vakavaksi myös työtodistuksen allekirjoittajalle, sillä hän sai yrityksestä lähtöpassit. Kyseessä oli puhelinpalvelualan yritys.

Hanna aloitti kesätyönsä puhelinpalveluyrityksessä kesäkuun puolivälissä. Työnkuva oli selvä: tuotteita piti myydä niin paljon kuin suinkin. Mutta kaikki muu olikin epäselvää. Sovitut asiat eivät pitäneet ja työnjohto oli vain satunnaisesti paikalla. Hanna ei saanut edes palkkoja ajallaan, eikä sairausloman ajalta maksettu palkkaa lainkaan. Nämä puutteet ja loukkaava työtodistus yhdessä sai hänet ja toisen työntekijän hakemaan apua ammattiliitosta. Palkkasaatavien selvittäminen on yhä kesken.

Työtodistuksen saaminen on työntekijän oikeus. Ilman sitä ei tipu esimerkiksi työttömyyspäivärahaa. Todistusta tarvitaan myös muun muassa uutta työpaikkaa haettaessa ja kokemusvuosia ynnättäessä palkan määrittelyä varten. Koivuniemen mukaan työtodistuksen saantiin liittyvät ongelmat ovat yleistyneet.

Lisää aiheesta Pam-lehdessä 16/2012, joka ilmestyy 26.10.

 

 

Linkki uutiseen PAM:n kotisivuilla