Ari Wigelius

Blogi

Kaupan vapautuvien aukioloaikojen monet haasteet ovat ratkaisematta

Hallitus esittää liikeaikalain kumoamista. Käytännössä tämä tarkoittaa, ettei lainsäädäntö estä, milloin kaupat ja parturikampaamot saisivat olla avoinna. Pitkään jatkunut keskustelu kauppojen aukioloajoista saanee päätöksen eduskunnassa Sipilän hallituksen toimesta. Kaupan liitto iloitsee byrokratian esteiden poistumisesta ja lupaa lisää työpaikkoja Suomeen. Palvelualojen liitto PAM ei hyväksy mukisematta hyväksy uudistusta.

Esitän oman huoleni aukioloaikojen vapautumisen monista haasteista, jotka jäävät yhteiskunnan vastuulle. Päivähoidollisesti vuorotyöpäiväkoteja on lisättävä, kuinka tämä sopii hallituksen säästöleikkauksiin? Joukkoliikennettä on parannettava yöaikaan, kun työmatkalaiset tarvitsevat julkiset yhteydet työpaikoille. Turvallisuuteen on panostettava entistä enemmän, kun nykypäivänäkin yksintyöskentelevät työntekijät joutuvat monien turvallisuusriskien kohtaamaksi. Toivottavasti hallitus on pohtinut näitä kysymyksiä etukäteen, koska kustannukset tulevat väistämättä kasvamaan näiden osatekijöiden myötä.

Uudistunut Suomi tarvitsee eteenpäin menoa, joten kaikki työllisyyttä edistävät uudistukset ovat tervetulleita taantuman keskellä. Kaupan liitolla ja kauppiailla on nyt näytön paikka, he saavat pitkään haluamansa uudistuksen. Viime uudistuksessa sunnuntait avattiin kaupankäynnille vuonna 2009, kuitenkin 24.8.2015 julkistetusta Vähittäiskauppa Suomessa -tutkimuksesta selviää, etteivät uudistukset luoneet työpaikkoja suurista lupauksista huolimatta. Toivon vilpittömästi, että nyt valmisteilla oleva uudistus lisää työpaikkoja kaupan alalla.

Yhtenä hyvänä puolena lain kumoamisessa on kivijalkakauppojen pääseminen samalle viivalle verkkokauppojen kanssa, he kun ovat olleet tiukassa säätelyssä aukioloaikojen suhteen, kun verkkokaupat ovat taas saaneet olla auki milloin vain. Toivon tämän uudistuksen lisäävän erilaisten kauppojen perustamisia kaupunkikeskustoihin, koska LIDL on esimerkillään näyttänyt pienillä kaupoilla olevan tulevaisuudessa yhä suurempi asema päivittäistavarakaupassa.

On virkistävää, kun hallitus panee vihdoin toimeen. Kansa halusi vaaleissa muutosta ja nyt sitä tulee. Liikeaikalain kumoaminen voi tuntua pieneltä päätökseltä, mutta vaikutukset tulevat olemaan suuret ihmisten arkeen. Suomi siirtyy eurooppalaiseen rytmiin kaupan alalla, mikä voi pitemmällä aikavälillä hyväkin asia, kunhan työntekijöiden hyvinvoinnista pidetään myös huolta.

 

 

Ari Wigelius
Tampere

 

 

Aamulehti 29.8.2015