Ari Wigelius

Blogi

Kaikki päättäjien syytä?

Talouden heikkoina aikoina päättäjät joutuvat tekemään kovia ratkaisuja, kun yhä vähemmästä on leivottava kaikkia miellyttävä kakku. Kermat on karsittu aikoja sitten julkisista palveluista. Pikku hiljaa ollaan siinä tilanteessa, ettei heikompiosaisille riitä enää murujakaan kakusta jaettavaksi. Sosiaalisessa mediassa leviää tällä hetkellä suuri tyytymättömyyden ilmapiiri kaikkia päättäjiä kohtaan. Tämän saavat kokea kukin taho kerrallaan. Toki on hyvä purkaa vihaa sisältä näin turvallisesti, mutta meidän pitäisi muistaa, etteivät asiat mene parempaan suuntaan vihan ilmapiirissä.

Kaikki haluavat päättäjien olevan täydellisiä, mutta kun he tekevät jotain, heidät tuomitaan pyrkyreiksi. Kaikille hymyilevät päättäjät, jotka eivät koskaan ota oikeasti kantaa mihinkään, ovat kaikkien mielestä hyviä tyyppejä. Ne jotka laittavat oikeasti itsensä likoon, saavat sekä joukon todellisia kannattajia että myös joukon vastustajia. Nämä vastustajat ovat aina erimieltä; oli asia mikä tahansa, on päättäjä heidän mielestään väärässä.

Suomi ei mene eteenpäin vihamielisellä vastustusasenteella, kun vihan hurrikaani vie meiltä hyvinvoinnin. Sen sijaan meidän tulisi lopettaa kaikkien asioiden politikointi, koska jokainen meistä tekee virheitä. Tämän huomasi viimeistään syksyllä Heidi Hautala, joka tuli tunnetuksi siitä, että kävi ärhäkästi muiden kimppuun. Olisivatko kohut olleet yhtä suuria, ellei hän olisi ollut niin kärkäs muita kohtaan?

Media luo sellaisia kohuja, jotka kiinnostavat suurta yleisöä. On tärkeää saada paljon jakoja ja tykkäyksiä sosiaalisesta mediasta omille nettisivuille, näin saadaan mainostajilta rahaa klikkauksista. Jopa YLE on viime aikoina lähtenyt yhä enemmän hakemaan suuren yleisön maksimaalista huomiota. Toimittajien otsikot tosin eivät ole sattumalta täynnä populistisia kärjistyksiä – ne kiinnostavat suurta yleisöä. Kohuotsikot kiinnostavat hetken, huomenna lukijat voivat jo miettiä miksi he maksavat lehdestä, joka ei tuo heidän elämään muuta kuin vihaa? Käykö perinteisille medioille samoin, kun he lähtevät kilpajuoksuun kohumedioiden kanssa?

Mihin on hävinnyt aito välittäminen asiaperustein? Kun arvostellaan päättäjää, tehdään se perustelluin argumentein, ei vain sen takia, että hän Perussuomalainen tai Sosialidemokraatti. Mitä jos me heräisimme ruususen unesta ja kiinnittäisimme huomiomme itse asiaan ja sen perusteluihin, emmekä tuomitsisi asian esittäjää jo valmiiksi hänen taustansa johdosta. Kaikki päättäjät ovat kuitenkin tavallisia ihmisiä, jotka tekevät päätöksiä parhaan kykynsä mukaan.

 

Ari Wigelius 
Sosialidemokraatti
Tampere