Joukkoliikenteen käyttäjät eivät ole karjaa

Tampereen joukkoliikenteen linja-autot ovat täyttyneet jälleen syksyn arjen alettua. Nysset ovat kovilla, kun kuoppaiset tiet rasittavat kalustoa. Kuljettajat joutuvat ruuhka-aikoina kuromaan osin epärealistisia aikatauluja ottamalla turhia riskejä liikenteessä. Matkustajat kokevat vaaratilanteita linja-auton jarrutustilanteissa tai kiihdyttäessä pysäkiltä nopeasti.

Tampereen kaupungin päättäjien on herättävä tilanteeseen, missä joukkoliikenteen käyttäjät kokevat olevansa karjaa, eivätkä haluttuja matkustajia. Sosiaalisessa mediassa virisi keskustelua, kun useat äidit kertoivat joutuneensa lastenvaunujen kanssa vaaratilanteeseen linja-autolla matkustaessa. Kyse ei ole varmasti arkipäiväisestä ongelmasta, mutta yksikin vaaratilanne pienen lapsen kanssa on liikaa.

Tampereen kaupunginvaltuusto on päättänyt ottaa tavoitteeksi kehittää Tampereesta hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä, mihin emme pääse, mikäli joukkoliikennettä ei koeta houkuttelevaksi muodoksi kulkea. Ratikka tulee korjaamaan osin ongelmaa, mutta linjaston kehittyessä muu Tampere joutuu yhä kamppailemaan kasvavien ongelmien edessä.

Väestömäärän kasvaessa uusilla asuinalueilla palvelut laahaavat perässä. Esimerkiksi Härmälänrannan uudet asukkaat olisi hyvä saada aktiviisiksi joukkoliikenteen käyttäjiksi, mikäli tavoittelemme aitoa muutosta kulkutapamuutoksissa Tampereen sisällä. Varsinkin, kun asuinalueen parkkipaikat ovat pahasti alimitoitetut.

Olen omalta osaltani vastannut alueen tarpeisiin tekemällä valtuustoaloitteen maaliskuun valtuuston kokouksessa uuden linjan perustamisesta Härmälänrantaan, koska tilanne pahenee tulevaisuudessa alueen rakentuessa. Asuinalue on malliesimerkki Tampereen joukkoliikenteen suunnittelun heikkoudesta ottaa huomioon rakentuvan Tampereen tulevaisuuden tarpeet.

Tampereen kaupungin tulee vuoden 2020 budjetissa huomioida joukkoliikenteen kasvavat tarpeet ja nostettava investointien määrää linja-autoihin sekä aidosti satsattava kaluston kunnossapitoon. Lastenvaunuilla tai pyörätuolilla on päästävä turvallisesti kulkemaan linja-autolla.  Kuljettajille tulee luoda olosuhteet, missä aikataulut ovat realistiset myös ruuhka-aikoina.

Ari Wigelius (sd.)
Tampereen kaupunginvaltuutettu

Kommentit

Jätä kommentti