Ari Wigelius

Blogi

Jokainen annettu ääni ratkaisee


Kuntavaalit ovat ohitse. Uudet valtuutetut on valittu. Valtakunnallisesti tulos oli monelle puolueelle pettymys, mutta vihreiden osalta tuloksia voidaan pitää menestyksenä. Tampereella vihreät kasvattivat paikkalukuaan neljällä valtuutetulla, mikä merkitsee heidän vastuunsa kasvamista myös päätöksenteossa.

Äänestämässä kävi 112492 tamperelaista, joista nykyisiä hallituspuolueita tuki 37448 äänestäjää, eli hallituspuolueita tuki vain kolmannes äänestäjistä. Onko siis odotettavissa inhimillisempää politiikkaa heikommassa olevien arjen parantamiseksi? SDP:n teema vaaleissa oli ”Pidetään kaikki mukana” Tämän soisin myös konkretisoituvan päätöksenteossa tulevaisuudessa.

Tamperelaiset odottavat tulevalta neljältä vuodelta paljon, kun orastavan kasvun tuomia hedelmiä halutaan jaettavan. Liian moni heistä on joutunut nipistämään jo entisestään vähistä varoistaan, kun hallituksen leikkauspäätökset ovat konkretisoituneet käytännössä. Tampereella tosin on onnistuttu pitämään paremmin heikommista huolta kuin monissa muissa kaupungeissa. Toivottavasti tämä suunta saadaan pidettyä myös tulevaisuudessa.

Tampereella tulevat koalitioneuvottelut pitkälti ratkaisevat myös politiikanteon suunnan, millainen paketti saadaan aikaiseksi ja kuka saa johtaa kaupunkia? Näissä neuvotteluissa merkitsevät eniten paikkajaot ja annetut äänet, joissa demarit voittivat kokoomuksen ja RKP:n muodostaman vaaliliiton 103 äänellä.

Tampereen demarit aloittavat suurimman puolueen asemasta neuvottelut. Tähän tehtävään valitsimme 3575 ääntä keränneen Lauri Lylyn, josta toivomme myös uutta pormestaria. Lylyä pidetään parhaimpana henkilönä tehtävää, kun otetaan huomioon Tampereen vaikea tilanne niin taloudessa kuin työttömyyden suhteen. Näihin ongelmiin tulee löytää aitoja ratkaisuja.

Tarkastuslaskennan jälkeen oma valtuustonpaikka ratkesi lopulta yhdellä äänellä, mikä merkitsee minua äänestäneiden osalta, että kukin minua äänestänyt voi sanoa ratkaisseen läpipääsyni valtuustoon. Kuka voi sanoa tämän jälkeen, ettei äänestämisellä ole merkitystä?

Ari Wigelius (sd.)
kaupunginvaltuutettu
Tampere