Ari Wigelius

Blogi

Lisää harrastusmahdollisuuksia Tampereelle

 Julkaistu Aamulehden mielipidepalstalla 10.9.2012 otsikolla ”Liikunnan harrastamiseen lisää paikkoja Tampereelle”. Sekä Demokraattissa lukijoilta-palstalla 10.9.2012 otsikolla ”Tampereelle lisää harrastusmahdollisuuksia”.

Tampereella on paljon aktiivisia ihmisiä, jotka harrastavat liikuntaa monta kertaa viikossa ja että he ovat tyytyväisiä harrastusmahdollisuuksiinsa. Mutta silti monet tamperelaiset jäävät vaille mahdollisuuksia harrastaa vapaalla mieluisiaan liikuntalajeja. Nyt jos koskaan on aika pysähtyä miettimään vaihtoehtoja, kun luodaan uusia mahdollisuuksia harrastaa juuri sitä liikuntamuotoa, mistä ihmiset pitävät. Silloin ihmiset saataisiin paremmin ulos liikkumaan television äärestä. Kaikki eivät tykkää ns. valtalajeista. Heille on voinut jäädä traumaattisia muistoja koululiikunnan ajoilta, kun pakotettiin harrastamaan hiihtoa, pesäpalloa tai jotakin muuta lajia. Kaikki eivät vain tykkää harrastaa tiettyjä harrastuksia. Ehkä parannusta tähän saataisiin liikunnan monimuotoisuuden lisäämisellä. Miettikää miltä tuntuisi, jos koulun liikuntatunnilla voisi harrastaa niitä lajeja mistä tykättäisiin. Voisiko sitä kautta nuorille tulla innostusta harrastaa liikuntaa vapaa-ajalla? Tarvitaan luovempia ajatuksia, eikä kangistumista kaavoihin. Tähän tarvitsen teidän ehdotuksianne, koska moni teistä harrastaa sellaisia liikuntalajeja, jotka eivät ole minulle tuttuja.

Esimerkki ehdotuksia

Tammelan jalkapallokenttä tarvitsee mahdollisimman nopeasti tekonurmikentän. Tekonurmi mahdollistaisi kentän käyttöasteen nostamisen. Nykyinen käyttöaste on liian matala näin hienolla stadionilla. Muutenkin koko aluetta pitäisi uudistaa, mikäli esitykset kerrostalojen rakentamisesta ottaisivat tuulta alle ja näin voitaisiin rakentaa koko stadion uudestaan, niin silloin kaikki hyötyisivät tiivistämisestä. On toki toinen asia toteuttaa kuin esittää esityksiä. Itse olen käynyt jalkapallokentällä nuoruudesta lähtien. On kentällä pelannut sitten Ilves, Ilves-Kissat, TPV tai Tampere United, niin aina stadionilla on ollut hyvä tunnelma. Tämä tunnelma on mahdollista, koska kenttää eivät ympäröi juoksuradat ja näin katsojat pääsevät lähes kosketusetäisyydelle pelaajista. Katsojat, pelaajat ja media hehkuttavat stadionin tunnelmaa, eikö tätä ääntä pitäisi kuunnella?

Palloilulajeille lisää tilaa. Esimerkiksi koripallokentät eivät vie paljon tilaa, varsinkin kesällä sukat suhisisivat iloisesti. Pentankikenttiä, vaikkapa palveluasuntojen viereen. Euroopassa laji on varsin harrastettu, miksei se iskisi täälläkin? Lisäksi on minulle on tullut ehdotuksia: Minigolf-rata Sorsapuistoon, Kalevaan maauimala. Molemmat hyviä ehdotuksia! Lisäksi näkisin mieluusti Hämeenpuistosssa tai Tampereen monissa puistoissa mahdollisuuden vuokrata/pantilla välineitä. Mikäpä olisi sen mukavampaa, kuin esimerkiksi liitokiekon peluu kesähelteillä kaveriporukassa esimerkiksi Raholassa. Monet sanovat lajia kokeilemisen arvoiseksi. Mitä sinä haluaisit harrastaa omassa lähipuistossasi?

Esittämäni idet eivät ole mahdottomuuksia, vaan jokaisen Tampereen kaupunki pystyy toteuttamaan. Kunhan vain löytyy yhteistä tahtoa, myös tavallisen ihmisen liikkumismahdollisuuksiin. Miksi rakentaa mahdottoman suuria rakennelmia, jotka kuitenkin ovat suurimman osan ajasta käyttämättömiä ja lisäksi ne maksavat aivan käsittämättömiä summia. Nyt me voimme vaikuttaa yhdessä omien arkisten asioiden muuttamiseksi paremmaksi. Luodaan tavoitteeksi ympäri kaupunkia saada lisää mahdollisuuksia harrastaa niitä lajeja, joita alueiden asukkaat haluavat harrastaa ympäri Tamperetta.

Ari Wigelius

Kuntavaaliehdokas SDP Tampere