Ari Wigelius

Blogi

Hallituksen toimet lisäävät eriarvoisuutta

 

Klikkaa kuvaa

Vastaisin kokoomuksen kansanedustaja Sofia Vikmanin kirjoitukseen Aamulehden Lukijat-palstalla.

 


Hallituksen toimet lisäävät eriarvoisuutta

Kansanedustaja Sofia Vikman (kok) puolusti hallituksen tekoja yrittäjyyden ja työllisyyden saralla. (AL 13.9.) Valitettavasti näkökulma on erilainen maan tasolla, missä näkee kaduilla kävelevät työttömät ja työntekijät. Kaikkien arki ei koostu ilmaisista matkoista ja lounaista, vaan valinnoista vihanneshyllyn ja pakastehyllyn välillä. Kunnioitan Vikmanin halua puolustaa hallituksen päätöksiä, mutta tehtyjen arvioiden tulisi olla rehellisiä.

Hallitus ei välitä tavallisista palkansaajista, kuten viimeisen vuoden aikana näimme yhteiskuntaneuvotteluiden tulostavoitteista. Nipin napin palkalla toimeentuleva ihmiset eivät ole ihastuneita lisäheikennyksiin. Perheen kanssa vietetty aika vähenee, kun työaikaa lisättiin. Tuskin ovat musteet kuivuneet kilpailukykypapereista, kun jälleen puheet lisäleikkauksista alkoivat. Onko työntekijöillä tulevaisuudessa aikaa omille lapsille?

Tiukkoina aikoina leikkauksia tulee tehdä ja menot on sopeutettava valtion budjettiin. Yhteiskunnan tasapainon näkökulmasta leikkauksien tulisi kuitenkin koskea heitä, joilla on varaa maksaa enemmän veroja. Työllisyyden näkökulmasta tehdyt verohelpotukset suuryrityksille eivät ole purreet, joten vaikutusarvioita katsoessa hallituksen tulisi perua myös näitä päätöksiä.

Torjuntavoittopuheet omista päivähoitomaksu korotusehdotuksista ovat kokoomuksen leiristä ylilyöntejä. Toki pitää iloita, että olette tulleet järkiinne ja demareiden linjoille. Toivottavasti tulevaisuudessa päivähoitomaksuja pystytään laskemaan entisestään. Kaupan alan työpaikkojen lisääntymispuheet ovat ristiriitaisia, kun Anttiloiden ja Siwojen hävitessä työpaikkoja on lähtenyt rajusti. Vaikutusarvioiden tekeminen tehdystä päätöksestä tulisi asettaa pidemmälle kuin kaupan liiton ensimmäiseen lehdistötiedotteeseen.

Ari Wigelius (sd)
Tampere

Voit kommentoida myös Facebook-sivuilla.