Ari Wigelius

Blogi

Hallituksen leikkaukset kurittavat eniten kaikista heikompiosaisia

Päivän Aamulehden pääkirjoituksessa kehotettiin lukijoita tunnustamaan tosiasiat ja sopeutumaan sovulla. Leikkaukset ovat kuulemma tulevaisuuteen katsovia päätöksiä, vaikka todellisuudessa hallitus siirtyi 100 vuotta taaksepäin leikkausesityksissään, edes 90-luvun lamassa ei nähty tällaisia esityksiä Esko Ahon hallitukselta.

Tiistaina 8.9. hallitus tiedotti poikkeuksellisesta tavasta toimia leikkauksien kanssa, pakottavalla lainsäädännöllä pyritään laittamaan Suomen ammattiyhdistyliike polvilleen. Insinöörimäisesti ajatellen odotetaan kaikkien nöyrtyvän ja myöntävän leikkauksien tarpeen. Kansa tai ay-liike ei kuitenkaan ole vakuuttunut leikkauksien tasapuolisuudesta, varsinkin kun vetoomukset yhteiskunnan eliitille hyväntekeväisyydestä kaikuivat kuuroille korville Portugalissa.

Keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen muodostaman hallituksen lähes kaikki lupaukset on rikottu 100 päivää vaalien jälkeen. Viimeisimmät esitykset arkipyhien, lomien, ylityökorvauksien ja sunnuntailisien leikkauksista ovat herättäneet rajuja tunteita työmarkkinakentässä.

Suomalaiset kaipaavat solidaarisuutta leikkauksien edessä, koska yli 4000 euron tienesteistä on yhteiskunnan toimivuuden kannalta parempi leikata kuin alle 1500 euron palkoista. Valitettavasti nyt esitetyt leikkaukset kohdistuvat erityisesti pienipalkkaisiin naisvaltaisiin aloihin. Miksi kaikista hiljaisimman työväestön tarvitsee olla suurimman maksajan roolissa?

Kaupan ala sai vapaat aukioloajat ja työntekijät odottivat vastavuoroisuutta hallitukselta, mutta toisin kävi. Palvelualojen ammattiliitto laski leikkauksien vähentävän 1500 euroa työntekijöiden vuosipalkasta palvelualoilla. Työntekijöitä huolestuttavat leikkaukset, koska tulevaisuudessa on luvassa yhä pidempiä työvuoroja ympäri vuorokauden pienemmällä palkalla.

Hallituksen leikkaukset romuttavat suomalaisen ostovoiman ja tulevaisuuden uskon. Esimerkiksi 40 000 pienituloisimmalta eläkeläiseltä tulot tippuvat 100 – 200 euroa. Talouskriisin maksajiksi laitetaan siihen kaikista syyttömimmät yhteiskunnan vähäosaisimmat perheet, eläkeläiset, opiskelijat ja työttömät. Esimerkiksi eläkeläiset joutuvat valitsemaan ruoan ja lääkkeiden väliltä, kumpaa hallitus heille suosittaa?

Seuraavan vuoden aikana tulemme näkemään, kuinka ammattiyhdistysliike tulee näyttämään maan hallitukselle, ettei hyväksy tulevia leikkauksia, koska suomalaiset ansaitsevat tukea kohtuuttomien leikkauksien edessä. Eturintamaan ilmoittautui jo Suomen poliisijärjestöjen liitto, jotka ovat viimeksi lakkoilleet vuonna 1976.

Tavallinen suomalainen ei vaadi pöytää täyteen herkkuja, vaan yhteiskunnan, missä kaikkia kohdellaan solidaarisesti. Maan hallituspuolueet unohtivat omat lupauksensa ja pettivät äänestäjät, he tulevat kuulemaan petettyjen äänet Suomen yleislakossa syksyllä 2016.


Ari Wigelius

kirjoittaja on tamperelainen sosialidemokraatti, joka uskoo vahvaan yhteistyöhön ammattiyhdistysliikkeen kanssa.

 

 

Aamulehti 13.9.2015