Ari Wigelius

Blogi

Duunarit vapaata riistaa työmarkkinoilla

Viime keväänä luvattiin suomalaisille lisää työtä hallituksen ja työantajien toimesta. Työnantajapuoli hykerteli taustalla, kun sai haluamansa; yhteisöveron alennuksen. Työntekijäpuoli järkyttyi jäädessään tyhjän päälle. Saman järkytyksen on kokenut alkuvuodesta jo 7500 työntekijää, kun heidät on irtisanottu. Nämä ovat vain julkistettuja irtisanomisia, jokainen tietää luvun olevan paljon suurempi. Tempputyöllistämisillä ja jonnin joutavilla kursseilla ei Suomea nosteta tästä ahdingosta. Ulkomailla kun riistetään työntekijöitä myös tulevina vuosina, jopa Saksassa aivan luvallisesti maksetaan yhden euron tuntipalkkaa. Voidaan miettiä, kuka tästä hyötyy Saksassa: Valtio vai kasvottomat sijoittajat?

Koko Suomi on romahduksen edessä, kukaan ei voi kiistää sitä, kun katsoo minkä tahansa päivän uutisia syksyltä. Sandvik, Tiimari, Metso, Finnair, Rauman telakka ovat vasta alkua romahduksen alku laineilla. Todellinen romahdus koittaa, kun kunnissa tajutaan velkaatumisen olevan kestämätöntä, on aivan pakko irtisanoa valtavat määrät väkeä kunnista pois. Esimerkiksi Tampereen kaupungin talous on joidenkin arvioiden perusteella 80milj. euroa pakkasella. On vain ajan kysymys milloin lähdetään leikkaamaan henkilöstöstä ja rajusti. Kokoomuksen valtuutetut odottavat kunnissa tätä päätöstä kuumeisesti, milloin päästään leikkaamaan julkisista palveluista?

Mistä keinoja lähdetään etsimään median ja politiikkojen toimesta? Olen huolestunut yksioikoisuudesta ja lyhytnäköisistä esityksistä, joiden takana ovat aina samat tietyt ryhmät. Lapuan liikkeen uudet sukupolvet ovat verkostoituneet talouselämäämme ja politiikkaamme laajasti. Tähän Björn Wahlroos antoi edellytyksen käynnistämällä Libera -säätiön tapaisen kasvattamon näille tyhjille mielille, niistä kumpuaa syötettyjä ajatuksia duunareiden ja köyhien niittaamisesta, kuin Lapuan liikkeen menneinä kultaisina vuosina. Ne jotka tietävät mitä silloin  tapahtui, eivät varmasti halua niiden aikojen palaavan.

Vetoan suomalaisiin: Antakaa kuulua ahdingostanne, älkää alistuko sorron edessä, otetaan yhdessä valta takaisin tavallisille suomalaisille.

Ari Wigelius   (sd.)
työtön, Tampere