Ari Wigelius

Blogi

Demarit nostavat kansan ahdingosta

Aamulehden pääkirjoituksessa (28.12.) annettiin ymmärtää, että työehtosopimuksen tulisi joustaa paikallisesti enemmän kuin tällä hetkellä. Kirjoituksen pohjana ilmeisesti käytettiin hallituksen ohjenuoraa, nyt on aika leikata työläisten palkkoja. Tosiasiassa paikallista sopimista voidaan harrastaa tällä hetkellä jo laajamittaisesti, mutta työnantajat eivät sitä halua tehdä laajemmissa määrin.

Paikallinen sopimisen hyviä puolia korostetaan uusilla työpaikoilla ja alueen yrityksien toiminta edellytyksien nostamisella. Tosiasiassa tarkoituksena on tehdä laajamittainen palkkojen leikkauksia ja heikentää työehtoja. Lisää työpaikkoja ei tule, koska lisäkustannukset heikentävät kilpailukykyä.

Hallitus ja elinkeinoelämä ovat huomanneet tilaisuutensa tulleen, kun suomalaiset on saatu ymmärtämään leikkauksen tarve. Suomi velkaantuu kyllä ja sitä halutaan hillitä kautta linjan, mutta tavasta leikata ollaan montaa erimieltä. Hallituksen leikkaukset kohdistuvat pääasiassa lapsiperheisiin, pienipalkkaisiin naistyöntekijöihin sekä työttömiin.

YLE:n galluppeja johtavat demarit haluavat talkoisiin myös mukaan yhteiskunnan hyväosaisimmat, mikä on suututtanut hallituksen haukkumaan jokaista vaihtoehtoa vastuuttomaksi. Kansa on lähtenyt tukemaan gallupeissa demareiden linjaa, mikä on saanut hallituksen perääntymään monissa hätiköidyissä leikkausyrityksissään.

Demareiden linja paikallisessa sopimisessa on sama kuin ammattiliittojen linja, eli työehtosopimuksin voidaan sopia minimiehdot ja sen ylitse saavat kaikki yritykset neuvotella. Näen linjan hyvänä, koska palkalla on pystyttävä elättämään perheensä. Hyvinvointiyhteiskunta tarvitsee laajapohjaisen keskiluokan kantamaan vastuuta.

Ari Wigelius
Tampere (sd.)

Aamulehti 7.1.2016