Ari Wigelius

Blogi

Arvot, rohkeus, ihmiset

Tänä vuonna olen kokenut valaistumisen, henkisesti olen karistanut yltäni vihan kaavun. Haluan pysäyttää ajatukset, jotka lähtivät ensimmäisenä ajattelemaan toisen tuhoamista. Pysähtyminen, miksi? Monet sanovat vastoinkäymisten lannistavan ihmisen maahan, minulle on käynyt päinvastoin. Olen löytänyt itseni uudelleen. Henkinen kasvu. Työttömäksi joutuminen kesällä sai minut pohtimaan tulevaisuuttani ja syitä, mikä elämässä on tärkeintä? Arvot. Normaalin työelämän sovittaminen poliittiseen uraan ja ay-aktiivisuuteen vei veronsa viime vuosina. Jatkuvat menot ja viikonloput matkoilla, vaikka olisi pitänyt levätä uuden työviikon edessä, saivat minut voimaan pahoin. Kohdistin väsymykseni työkavereihin, läheisiin ja ns. vihollisiin. Herääminen todellisuuteen. Elokuussa läheiselläni todettiin syöpä, mistä hän ei voi parantua. Voimat katosivat, vaikka jatkoin yhä tapahtumissa ja kirjoitin blogi-kirjoituksia. Mitä pimeämmäksi illat ovat tulleet, sitä enemmän kaipaan elämääni onnellisuutta. Onneksi ympärilläni on mahtavia ihmisiä, jotka välittävät minusta aidosti.

Kesällä työttömyys ei pelottanut minua yhtään, koin pääseväni henkisesti vapaaksi kaikesta ahdistuksesta elämässäni. Arvostan tavallisia duunareita yli kaiken, nyt ei ole kyse työn vastaisesta ajattelusta. Vaan kaikesta työelämän ympärillä olevasta turhasta, ajatuksista jotka laittoivat kapuloita rattaisiin, teoista jotka ajoivat minut pois työelämän raiteilta kesän alussa. Ay-aktiivisuus toi mukanaan tiedon työelämän oikeuksista, en pystynyt katsomaan sivusta väärinkäytöksiä. Liiallinen rohkeus ajoi minut tekemään typeriä tempauksia, en välittänyt itsestäni, otin vastuulleni kaikkien ongelmat. Tosin en kadu yhtään tekoani, ne ovat tehneet minusta entistä vahvemman ja ennen kaikkea fiksumman. Olen nykypäivänä vapaa toimimaan työntekijöiden puolesta.

Vaikuttamalla välität

Tänään sain tuntea upean tunteen, kun sain tamperelaiselle Nooralle kerrottua ajatuksiani sosialidemokratiasta ja vaikuttamisen mahdollisuuksista. Miksi olen mukana tässä liikkeessä, arvomme ei ole vain päälle liimattua mainoslausetta. Me olemme tämän yhteiskunnan rakentaneet muiden kanssa, me haluamme yhteiskunnasta yhdenvertaisen. Kyse ei ole vain ihmisen varallisuudesta tai statuksesta yhteiskunnassa, vaan ajatuksista ja teoista sen eteen. Me nuoret haluamme myös herättää nuoria mukaan taistelemaan omista oikeuksista, unohtamatta kuitenkaan kokeneita tovereita. Terveydenhuollon toimivuus ja tasa-arvoisuus, ympäristö ja työ ovat tärkeitä argumentteja meille tulevaisuudessakin.

Viime aikoina olen saanut innostettua muitakin mukaan, olemalla vain oma itseni. On mahtava tunne huomata sosialidemokraattisten ajatuksieni innostavan, kun kaiken ikäisiä ihmisiä on tullut mukaan taistelemaan aatteen puolesta. Odotan meidän yhteiseltä taipaleeltamme paljon tekoja, koska ilman niitä aate kuolee. Pelkillä puheilla kokouksissa asiat eivät muutu. Odotan heidän lähtevän vaikuttamaan, ei vain sivustakatselijoiksi, vaan menemällä itse ytimeen oikeasti vaikuttamaan. Enkä ole vain auttamassa heitä, saan myös itse heiltä paljon. Kyse on meidän yhteisestä halustamme tehdä tekoja aatteen puolesta. Tämän päivän Suomi tarvitsee meitä, myös tavallisella ihmisellä pitää olla ääni yhteiskunnassa.

SDP ei ole vain minun harteillani, meitä on tuhansia samalla tavalla ajattelevia. Tällä kirjoituksella haluan herättää meitä taistelemaan aatteen puolesta. Viime aikoina viha on tuntunut valtaavan jokaisen foorumin, kaikki ovat huonoja, kukaan ei tee mitään oikein. Olemme ottaneet liikaa mallia muiden vihamielisestä ajattelusta. Toivon SDP:n kansanedustajien, valtuutettujen ja puolueen jäsenten keskittyvän enemmän omiin tekoihin. Olemme keskittyneet liikaa muiden virheisiin, samalla olemme unohtaneet keskittyä omiin arvoihimme, syihin miksi olemme tulleet mukaan poliittiseen toimintaan. Ihmiset kaipaavat tekoja oman arjen helpottamiseksi, työpaikkoja oman perheensä tulevaisuutensa turvaamiseksi. Eriarvoistuva Suomi tarvitsee meidän rakkauttamme. Kohtaamalla ihmisiä rohkeasti kaduilla, tapahtumissa ja sosiaalisessa mediassa. Uskomalla itse omiin tekoihimme, arvoihimme, pääsemme taas raiteille kohti parempaa huomista.

Ari Wigelius  
Sosialidemokraatti
Tampere

Minun yhdistykseni SDP:ssä on Tampereen Sosialidemokraattiseen Toveriseura.